Nästa artikel
Provkörning: Seat Leon (2013)
Provkörning

Provkörning: Seat Leon (2013)

Publicerad 16 januari 2013 (uppdaterad 8 maj 2014)
Den tredje bilen som byggs på Volkswagens nya tekniska plattform är Seat Leon. Designen har spansk signatur men allt under plåten är detsamma som finns i Golf. Fast prislappen är bättre.

Följ dina känslor! Lyssna till ditt hjärta! Och så en massa fraser med de slitna orden ”dynamisk” och ”ung”.

Folket från Seat tar i med alla tänkbara floskler när de ska presentera nya Leon. Vi får se skisser med markerade linjer som visar hur fronten är skulpterad av rakskurna element och hur karossens sidor är uppdelade i en tredjedel glasrutor och två tredjedelar plåt för att ge intryck av styrka. Och så strålkastarna som enligt designern Daniel Hervas ”har en blick som nån som vet vad han vill”.  

Om tekniken under plåten sägs däremot  ingenting under presentationen och det behövs inte. Allt som inte syns har redan lanserats i Audi A3 och VW Golf. Den tekniska basen som VW-koncernen har utvecklat kallas MQB och är ett modulsystem med motorer, växellådor, chassikomponenter och säkerhetssystem. Det ska användas i koncernens alla modeller med framhjulsdrift och tvärställda motorer.

Seat Leon är mest design – och den är inte dålig! De spanska formgivarna har ritat sin nya bil med flödande fantasi, till skillnad från sina tyska kollegor som knappt törs ändra någonting. Den tredje generationen av Seat Leon har blivit en riktigt vass bil.

Jämfört med föregångaren har längden minskat lite, men avståndet mellan hjulaxlarna har blivit sex centimeter längre. Utrymmet för både människor och last har förbättrats. Seat Leon är nästan på decimalkommat lika stor som nya VW Golf och har även blivit nästan lika mycket lättare. 90 kilo har de spanska teknikerna bantat bort och med minsta motorn, på 1,2 liter, väger den under 1 200 kilo.

Till Sverige kommer Seat Leon med sju motorer, varav tre dieslar. Alla har stopp/start-teknik och bara den starkaste bensinmotorn, en dovt morrande maskin på 180 hästar, hamnar utanför den snart avskaffade  miljöbilsgränsen.

Karossens spänstiga linjer och den snyggt uppbyggda förarplatsen lovar gott för köregenskaperna. Den svagaste motorn, på 105 hästar, kan dock knappast kallas sportig, även om den surrar argt. Men det är en tålig och dragvillig maskin som dessutom ska kunna gå en mil på mindre än en halv liter bensin.

Nästan lika snålt går att köra med 1,4-litersmotorn. Med 122 hästkrafter blir Seat Leon visserligen 18 000 kr dyrare men klart gladare att köra. På de kurviga avsnitten i bergen norr om Malaga visar den sig lättkörd och trevlig. Styrningen är känslig och det är enkelt att placera bilen exakt i det spår jag tänkt, växelspaken glider lätt in i sina lägen och bromsarna känns trygga. På de spanska, släta motorvägarna rullar den tyst. Föregångaren var, likt förra Golfen, en riktig bullerlåda men med den nya plattformen har problemet åtgärdats.

Köregenskaperna liknar, inte oväntat, den nya Golfens. Det är ett högt betyg.

Den spanska bilen har i alla fall en teknik som skiljer den från sina tyska kusiner. Strålkastarna kan, för 11 300 kronor, bytas ut mot LED-ljus. Det består av nio skarpa ljuspunkter på varje sida; sex för halvljus och ytterligare tre för hel. Skenet ska påminna om dagsljus och vara skonsamt mot ögonen.

Ännu en viktig detalj skiljer Seat Leon från VW Golf: prislappen. Av någon outgrundlig anledning är både bil och teknik billigare när de kommer från Barcelona. Den billigaste Seaten kostar 10 000 kronor mindre än billigaste Golf utan att vara nämnvärt sämre utrustad. Den har bland annat luftkonditionering, en bra färddator och ett lättbegripligt mediasystem.

Att orientera sig i utrustningslistor är ungefär som att irra omkring i snårskog, men det går att hitta det mesta som VW erbjuder även hos Seat. Fast till ett lite lägre pris. VW tar exempelvis 4 600 kr för bakdörrar, det är standard i Seat Leon. Glastak kostar 2 000 kr mindre, att lacka en Leon i metallicfärg är 700 kr billigare och så vidare.

Men allt har spanjorerna inte fått köpa. Adaptiv farthållare, autobroms och skyltläsning hör till det som VW reserverar för sina dyra, tyska modeller. Seat hoppas få tekniken under nästa år, men än så länge är VW Golf ett lite säkrare köp.

Diskutera: Vad tycker du om nya Seat Leon?

Testinformation

Modeller i det här testet:

Seat Leon 1,2 TSI

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt
Seat Leon 1,2 TSI

PRIS, FRÅN KR: 159 500.

MODELL: Halvkombi med fem dörrar.

SÄLJSTART: Januari 2013.

MÅTT, CM: L426/B 182/H 144.

TJÄNSTEVIKT, KG: 1 196.

MOTOR: Fyrcylindrig med direktinsprutning och turbo. Volym 1,2 liter. Effekt 105 hk. Vridmoment 175 Nm mellan 1 400 och 4 000 v/min.

KRAFTÖVERFÖRING: Framhjulsdrift. Sexväxlad låda.

PRESTANDA: Toppfart 191 km/tim. 0–100 km/tim på 10 s.

FÖRBRUKNING: 4,9 l/100 km.

CO2-UTSLÄPP: 114 g/km.

KONKURRENTER: VW Golf, Kia Cee´d, Citroën C4, Ford Forcus, Renault Megane, Hyundai i30, Opel Astra.



Vad nytt? Helt ny kaross på VW-koncernens moderna plattform.

För vem? Den som inte vill betala priset för en Golf.



Plus: Skarp design, fin att köra, kvalitetskänsla, pris, bra utrustningspaket.

Minus: Saknar viss utrustning, hög lastkant.



 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-01-16 10:37
Hackenbush

Eftersom det är en Golf i en annan ytterrock så tror jag att detta kan vara ett bra köp eftersom den med hyfsad utrustning ändå är billigare än Golf.
Jag skulle nog hellre köpa denna än en ny Golf.

#2 • Uppdaterat: 2013-01-16 10:48
VW Polo 2012

Och jag som hör en fågel viska att allt under plåten inte är detsamma, men det mesta. eller?

#3 • Uppdaterat: 2013-01-16 11:02
saabnisse

"Strålkastare med nio lampor för hel och halvljus kostar 11300:-"?
Jaha, som reservdel? Eller som tilläggsutrustning?
Är det tilläggsutrustning är det ju inte speciellt dyrt om man tänker på vad xenon brukar kosta.

#4 • Uppdaterat: 2013-01-16 11:07
Hackenbush

saabnisse!
Varför skulle reservdelen vara billigare än tilläggsutrustningen?
Är det inte tvärtom så att tilläggsutrustningar vid beställning av ny bil är ofta rabatterade? Man kan typ köpa ett helt tilläggspaket för ett billigare pris som erbjudande.

#5 • Uppdaterat: 2013-01-16 11:20
Morton

Full LED är tillval till Leon Style (11.300:-), och till Leon FR (9.400:-). Den röda bilen på bilderna är en FR.

#6 • Uppdaterat: 2013-01-16 11:30
hultarn

Det där med icke-runda rattar sprider sig.

Det funkade inte på Chrysler på 60-talet och inte på Allegro på 70-talet.
Jäkla designjippo!

För övrigt håller jag med om att den är betydligt roligare än Golf, men lär ändå inte säljas i något större antal i Sverige.

#7 • Uppdaterat: 2013-01-16 11:52
Raphael

För att vara "spansk formgivning" så liknar den väldigt mycket tysk design som Audi... Alltså skarpa linjer, skarpa veck. Traditionell "spansk design" är mer organisk och flödande... så nej, detta är tysk design och inget annat.

#8 • Uppdaterat: 2013-01-16 12:13
saabnisse

Hackenbush, men det står inte någonstans vad LEDstrålkastarna kostar som reservdel annat än det som kan misstolkas i bildtexten.

Dessutomvore det intressant att veta hur länge högeffekt-LED ger acceptabelt ljus i en bilstrålkastare.
En konv. H-lampa kan tappa upp till 20% i ljusstyrka på ett år, en xenon klarar sig betydligt bättre men brukar bli lilafärgad och tappa efter ca tre år.
Men hur är det med LED, att de minskar i ljusutbyte vet man, vanliga 230V brukslampor halveras efter ca ett års(10000 h) kontinuerlig inkoppling.
Men högeffekt i en bilstrålkastare?

#9 • Uppdaterat: 2013-01-16 12:19
Hackenbush

Intressant fråga saabnisse för det är ju viktigt att i dessa tider med horribla lampbyteskostnader på en del bilar att få veta vad det kommer att kosta att byta ut dessa LED-lampor. Visserligen håller de väl ganska länge men om de tappar i effekt efter ett antal år så vill man kanske byta dem fastän de inte gått sönder ännu. Kan man byta dem själv eller blir det ovillkorligen ett verkstadsbesök för detta?

#a • Uppdaterat: 2013-01-16 12:40
Leif Larsson (ej verifierad)

Visst är det en intressant fråga.
Är det inte så att LED lampor drar mindre ström.
I förlängningen sparar det på bränsle och batteri, försumbart kanske, men ändå.
Har inte LED lamporna den effekten ochså att det alstras ingen värme.
Om jag borstar av lyktorna innan färd och det snöar så smälter inte snön på strålkastarna, fram och bak, bort. Sikten blir sämre och bakomvarande bilar har svårt att upptäcka mig.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.