Nästa artikel
Provkörning: Ford Fiesta (2013)
Provkörning

Provkörning: Ford Fiesta (2013)

Publicerad 21 januari 2013 (uppdaterad 8 maj 2014)
Inget tvivel om vad som inspirerat linjerna i Ford Fiestas nya front. Vi provar trecylinderversionen med turbo, en förväntad storsäljare.

Femton miljoner sålda på 36 år säger det mesta om Fiestas sju generationer.  Nu är den senaste ansiktslyft med en front som knyter an till flexbilen B-Max och nya Fu-sion/Mondeo – men kanske mest till Aston Martin ändå.

Även om provkörningen utgår från film- och kulissstaden Cinecittà i Rom är det inte enbart fråga om nyheter på ytan. Visst, det finns trendiga LED-lampor i de svepande strålkastarna och i inredningen noteras lite ny sortering av funktionerna, nya dörrsidor och klädselmaterial.

Några timmar på autostradan och sedan på mindre vägar som utmanar bilen visar att Fiestas grunder är i behåll. Här finns småbilsklassens allra spänstigaste chassi och styrning, en bil man blir glad av att köra.

Ännu roligare är att den trecylindriga enliters turbomotorn på antingen 100 eller 125 hk nu tar plats också i Fiesta. Den passar utmärkt tillsammans med en femväxlad manuell låda som fått exakt avvägning till motorns karaktär.

Jag provar 125 hk-versionen och imponeras av hur drivpaketet känns som mycket större än det faktiskt är. Utmärkt drag på hög växel från lågvarv, samtidigt kan jag ligga kvar på trean när både fyran och femman egentligen borde vara valet. Så tyst och lugnt går den lilla spisen. Motorn har en nykonstruerad kamrem som aldrig behöver bytas, tack vare att den löper i ett oljebad.

Instrumentpanelen är lätt förändrad men fortfarande finns ett överdåd av knappar. Jag undrar om den tänkta köparkategorin tar till sig allt? Ford kontrar med att deras undersökningar visar att folk tycker att massor av funktioner och fräck design numera går före rent praktiska aspekter.

En av nyheterna kallas MyKey och har sedan ett par år funnits i Ford från USA. Systemet omfattar upp till åtta programmerade ”nycklar” för olika förare och reglerar toppfart, möjlig volym i ljudanläggningen eller möjligheten att koppla ur anti-sladdsystemet. Det är ett sätt att öka körsäkerheten för främst unga förare, menar Ford.

Active City Stop är automatisk inbromsning när kollision hotar. Ford Sync innebär röststyrning av exempelvis inkopplad telefon eller extern musikkälla. En olycksassistent ingår också. Den ringer automatiskt upp en larmcentral om en olycka inträffat och meddelar sig på språket i det land man råkar befinna sig.

Prispåslaget är måttligt, från cirka 2 500 kronor för de enklaste versionerna. Fiesta är en massprodukt, absolut, men har onekligen mängder av finesser man bara kunde drömma om när ur-Fiestan med Tom Tjaardas enkla funkisdesign dök upp 1976.

Diskutera: Vad tycker du om uppdaterade Ford Fiesta?

Testinformation

Modeller i det här testet:

Ford Fiesta 1,0 Ecoboost

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt
Ford Fiesta 1,0 Ecoboost 125 hk.

PRIS, FRÅN KR: 120 300, provkörd version från 140 300.
MODELL: Halvkombi 3 eller 5 dörrar.
SÄLJSTART: Januari.
MÅTT, CM: L 395/B 179/H 148.
TJÄNSTEVIKT, KG: Ca 1 200.
MOTOR: Tvärställd 3-cylindrig rak, två överliggande kamaxlar, fyra ventiler per cylinder. Turbo, direktinsprutning, laddluftkylare. Volym 998 cm3. Max effekt 125 hk (92 kW) vid 6 000 v/min. Max vridmoment 170 Nm vid
1 400–4 000 v/min (200 Nm ”overboost” under 30 sekunder).
KRAFTÖVERFÖRING: Framhjulsdrift, 5-växlad låda.
PRESTANDA: Toppfart 196 km/tim. 0–100 km/tim 9,4 s.
FÖRBRUKNING: 4,3 l/100 km.
CO2-UTSLÄPP: 99 g/km.
KONKURRENTER: VW Polo, Opel Corsa, Renault Clio, Peugeot 208.

Vad nytt? Ny front, nya inredningsdetaljer, mer säkerhetsutrustning.
För vem? Den som söker en välutrustad, kul småbil.

Plus: Väghållning, styrning, motor, fjädring, utrustning.
Minus: Stökig förarmiljö.
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-01-21 09:28
Hackenbush

Den har helt enkelt en för extrem kilform. Det blir inte snyggt, det blir väldigt mycket plåt och små sidorutor.

#2 • Uppdaterat: 2013-01-21 11:14
Mistro

Verkar vara en trevlig bil och också rätt prissatt.
Kunde faktiskt ha önskat mig denna motorn ( 125Hk ) i Clio 4.
Dock sätter jag fortfarande en stor skepsis till bränsleförbrukningen.
Det är i min bok långt ifrån givet att en bil med en mindre motor automatiskt blir snålare.
Skulle tro att bilen vid vardagskörning blir svår att hålla under 0.7l/milen.
Med bättre garantier så kan nog Ford stå på min önskelista nästa gång.

#3 • Uppdaterat: 2013-01-21 11:50
Nordmannen

Mistro. Då måste du nog läsa på lite. Nya Fiestan har nämligen 5 års nybilsgaranti eller 10 000 mil och första 2 åren är det obegränsad körsträcka. Så nu är det bara att skriva upp den på din önskelista :)

#4 • Uppdaterat: 2013-01-21 12:37
trasten

Aston Martin ringde och ville ha tillbaka sin grill!

#5 • Uppdaterat: 2013-01-21 19:20
Irvor

Intressant och snygg bil i klassen med bl.a. Clio.
Ser fram emot test av denna och bl.a. Clio.

#6 • Uppdaterat: 2013-01-21 21:15
Mistro

"Nordmannen": Ok,..förstod att det bara var en tidsfråga då ju Focus har haft längre garanti ett tag nu.
Fiesta är numera uppskriven på önskelistan. :)
Synd bara att jag ännu inte har fått ett bra bemötande hos en Fordhandlare men man får väl ha ännu lite mer tålamod med dessa.
Bilia ringde förresten idag och ville veta om jag inte skulle slå till på en Clio men de får ge sig till tåls till Oktober och sen blir det väl en battle mellan några bilar i klassen. ;)

#7 • Uppdaterat: 2013-01-22 10:58
Henrik-Andersson

Det här med en kamrem som löper i ett oljebad och aldrig behöver bytas är en nyhet för mig. Det har funnits ett behov av att förfina konstruktionen då "första generationens" kamremmar inte motsvarat kundernas förväntningar. Antar att en del biltillverkare förlorat försäljning då fler än undertecknad VÄGRAT köpa bilar med annat än kamkedja.

Nu får jag säkert kamremskramarmaffian efter mig som kommer att bedyra hur bra denna konstruktionen är, och att dom ALDRIG har haft några problem bla bla bla och inte dyrt att byta är det heller bla bla bla

Inse att kamremmar har FLER nackdelar än kamkedjor och att NÅGOT var tvunget att göras. Nu ska jag läsa på om denna nya "filled for life" konstruktion. Den kanske gör att jag byter sida.

Men en gång för alla - Skydda inte "ert" märke i vått och torrt. Låt dåliga konstruktioner dö ut istället.

#8 • Uppdaterat: 2013-01-22 18:16
Peugo

Japp, VW lät sina skitiga kamkedjelösningar dö ut (hallå finns det inga erfarna ingenjörer i Tyskland som jobbar mera?) och nu försöker dom också med kamrem i oljebad i stället (liksom Ford), och om vi har tur så är det inte VW som planerat den delen av motorn. Kedjor har varit skit i ett flertal motorer, det är för all del inte kedjan det är alltjämt fel på utan hela konstruktionen! Håll dom som är över 50 med all makt kvar på planeringsavdelningarna, spolingarna vet inte något om hur saker och ting fungerar i praktiken! :)

Att vara kamkedje-troende anser jag är lika dumt som att vara ny teknik-troende. Gamla prövade lösningar är bättre än ett flertal nya speciellt om man tänker på det ekologiska som en helhet (saker och ting håller längre en 1-2 år som kedjan i TSI-motorn gjorde, behöver inte byta in nya delar). Nu ses det allt för mycket på CO2 som *inte* är den största boven i dramat. Lyfter hatten åt tex. Mazda men man måste ändå vara på sin vakt, tro aldrig på marknadsförarna.

PS. Kamrem i oljebad är lika lite eviga som kamkedjor.

#9 • Uppdaterat: 2013-01-22 19:24
trasten

Jag tror VW har växtvärk! Det känns som det är grabben i kafeterian som konstruerar motorerna numera! Grindvakten är bas över DSG lådorna! =)

#a • Uppdaterat: 2013-01-24 06:53
Onehp

Mistro: ang. förbrukning. Har denna motor i min Focus HGV. En riktig liten juvel som känns mycket större: mycket tyst och förfinad, och den låter ändå trevlig när man ligger på. Är rätt så gasglad och kör så snabbt som man kommer undan med och snittet ligger på 0,67 verkliga liter per mil, och då är det hälften som är ren vinterförbrukning. När det inte är minusgrader ligger snittet cirkus 5 deciliter lägre.

Det är klart godkänd med tanke på bilens storlek (lastar som en 9-5 eller nya BMW 3 touring) och att man får rätt bra prestanda trots allt. I en Fiesta som är betydligt lättare så måste man nog köra som en idiot eller verkligen gilla kökörning för att slå 0,7l/mil...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.