Nästa artikel
Biltest: Audi A5 Sportback, Citroën DS5, Volkswagen CC (2012)
Nybilstest

Biltest: Audi A5 Sportback, Citroën DS5, Volkswagen CC (2012)

Publicerad 29 januari 2013 (uppdaterad 20 december 2013)
Audi A5, Citroën DS5 och Volkswagen CC har en sak gemensam. De är byggda med ambitionen att sätta lite guldkant på tillvaron för sina ägare. Men vilken av dem förgyller vardagen bäst? Vi har vaskat fram en testvinnare – men också hittat en solklar förlorare.

Ibland undrar man hur biltillverkarna tänker – och om de tänker överhuvudtaget. Så är det när det gäller Citroëns nya prestigemodell DS5.

Visserligen gör den egensinnigt och snitsigt designade Cittran till en början ett både välartat och trevligt intryck. Men det varar inte så länge, 30 mil närmare bestämt.

Då svänger vår lilla trebilskaravan av stora, släta landsvägen och rullar in på den mer utmanande delen av testrutten.
Efter bara några kilometer på det buckliga och delvis tjälskottsanfrätta underlaget knastrar det till i komradion och en smått chockad DS5-förare ger luft åt sin besvikelse:

– Är det verkligen en Cittra det här? Den stöter ju och slår som den värsta småbil i guppen. Det rent av smäller i hjulställen!

Resten av testlaget upptäckte snabbt samma sak som komradio-föraren. DS5 trivs inte alls på ojämnt underlag, utan kräver salongsgolvsslät asfalt för att kännas någorlunda bekväm. Och hur många mil av den varan finns det i vägförfallets Sverige?

DS5:ans usla (det är faktiskt inget överord) fjädringskomfort är extra märklig eftersom just skön fjädring i alla tider varit ett av Citroëns främsta adelsmärken.

Det som gått snett med den nya prestigemodellen är troligen att de franska chassiteknikerna försökt göra bilen extra sportig, men tagit i på tok för mycket med både bussningar och stötdämpning. Därmed har de raserat nästan allt  vad god  fjädringskomfort heter.

Sorgligt nog, för  märkesvännerna, hjälper det inte att välja en annan DS5-version än den vi testat. Ordet ”Sport” i modellbeteckningen har nämligen inget med chassisättningen att göra, utan är rätt och slätt en utrustningsnivå.
Så när det gäller åkkomfort falnar guldkantsglansen rejält på Cittras representant i prestigeklassen, oavsett vilket utförande man än väljer.  

Men även Audi A5 är hårt strängad och bumpar, speciellt i måttliga farter, ganska oskönt över de värsta guppen. Men inte alls på samma brutala sätt som den stelbenta DS5:an.

En annan intressant notering är att Audin rör sig mjukare över ojämnheterna ju högre tempot blir. Förklaringen är att A5-chassit är avstämt inte bara för lugn vardagskörning, utan också för att klara iltransporter på Autobahn med hedern i behåll. Då krävs rejält med stadga under hjulen och priset man får betala för högfartsstabiliteten är en något stötig fjädringskomfort i det lägre fartregistret.

I Volkswagen CC har fjädringsproblematiken lösts på ett elegantare sätt. Bilen har som standard ett ställbart chassi, där föraren med ett enkelt knapptryck kan variera dämpningen i tre steg: Comfort, Normal och Sport. Med mjukaste läget inkopplat gungar CC-folkan fram över guppen, nästan som en gammal jänkare.

Styr- och gasrespons påverkas också av systemet, liksom DSG-lådans växlingspunkter. Ett extra plus får CC för att skillnaden mellan de olika lägena är klart märkbar, något som inte alltid är fallet med ställbara chassin.       
     
Även Audin har ett program, Drive Select, där bilen kan ställas in i en rad olika körlägen, från ekonomi (Efficiency) till sport (Dynamic). Men i det fallet påverkas inte chassit utan det är bara motor, växellåda, klimatanläggning och gas-/styrrespons som mappas om. Systemet kostar dessutom 2 400 kronor extra och den som utöver det vill ha sin A5:a med stötdämparreglering får finna sig i att punga ut med ytterligare 13 400 kronor.

Till Cittran går den sortens komforthöjande finesser överhuvudtaget inte att få, trots att det är den bil i testet som bäst av allt skulle behöva det. Men gas-/vätskefjädringen då, frågar sig förstås den Citroën-kunnige. Varför finns inte den märkesspecialiteten på en top of the line-modell som DS5?

Förklaringen är att bilen är byggd på en speciell teknikplattform som är framtagen för att kunna användas både för PSA-gruppens (Peugeot/Citroën) nya el-/dieselhybrider och för koncernens mer konventionellt drivna modeller – och dit hör vår testbil.

 I det konceptet ingår ingen fjädringshydraulik, så trots femman i modellbeteckningen baseras DS5 på en helt annan teknisk arkitektur än vanliga Citroën C5.

I fallet Audi A5 är kopplingen till det tekniska ursprunget, den vanliga A4-modellen, betydligt mer närliggande. Det handlar i praktiken om samma bil. Största skillnaden är att A5 har en helt annan, lägre och mer slimmad, kaross och ett lite hårdare satt chassi. Dessutom skiljer förstås priset. A5:an är över 40 000 kronor dyrare (drygt 30 000 jämfört med Avant-versionen) än motsvarande A4-version.   

Även Volkswagen CC är lätt att härleda tekniskt; på den punkten är den mer eller mindre identisk med vanliga Passat. Tidigare hette VW:s fyradörrarscoupé till och med Passat CC, men i samband med den nyligen gjorda uppdateringen (omgjord front, annorlunda baklysen och en viss teknisk förnyelse) slopades Passat i modellbeteckningen. Numera heter bilen kort och gott CC och kostar i runda slängar 30 000 kronor mer än en original-Passat. Men då ingår också en hel del nyttig merutrustning.

Citroën DS5 går i sin tur på ungefär 35 000 kronor mer än en välutrustad C5 kombi.

Alla tre testobjekten kräver med andra ord ett djupt grepp i plånboken. Fast i praktiken handlar det nog mer om att övertyga arbetsgivaren att bilarna värda de extra tusenlapparna, eftersom minst 80 procent av dem sannolikt köps som tjänstebilar.

Den som väljer att satsa sina slantar på en DS5:a ska veta att det disharmoniska chassit inte bara är förödande för komforten, utan även påverkar väghållningen negativt. Det märks inte så mycket på släta vägar, men det behövs inte mycket till ojämnheter förrän bilen ska börja stampa med bakvagnen och röra sig lite oroligt på vägen.

Än värre blir det på vår speciella chassitestarsträcka, som både är kurvig och översållad med gupp och gropar av varierande kaliber. Där visar Cittran sin allra sämsta sida och färden blir stundtals direkt instabil.

Det som händer är att de stumt avfjädrade bakhjulen börjar småstudsa och tappar kontakten med underlaget. Resultatet blir små, men mycket obehagliga, sidledsförflyttningar. Knappast vad man förväntar sig i en bil som vill vara med och slåss i övre mellanklassens prestigeskikt.

Styrkänslan är för övrigt inte heller riktigt på topp. Men det kan man, till skillnad från den stumma fjädringen, möjligen vänja sig vid.

Då har Audi gjort sin chassi-läxa betydligt bättre, något som tydligt understryks på vår utmanande specialsträcka. Här är det A5:an som regerar. Ingen av konkurrenterna hänger med den välbalanserade och kvickstyrda Audin, som rinner genom böjarna med full kontroll även när den körs med hård attack.

Även CC:n klarar sig genom de tvära krökarna utan att på minsta sätt göra bort sig, men är lite lunsigare och otympligare att hantera än den svängkvicka Audin. Den känns ungefär som en vanlig VW Passat, vilket ju också är vad som döljer sig under det coupéliknande skalet.

När vi testar körsäkerheten på ett annat sätt, i älgtestets tre brutala svängar, är det Volkswagen CC (med dämparinställningen i normalläge) som presterar bäst. Ett närmast perfekt arbetande antisladdsystem hjälper föraren att lotsa bilen mellan konerna snabbt, effektivt och säkert. Bilen klarar hela 75 km/tim innan den tappar spåret och börjar ploga över framhjulen. Ett exemplariskt beteende och betyget blir med beröm godkänt.

Audin är snabbare i styrreaktionerna än CC, men hämmas av att antisladdfunktionen bromsar lite för hårt på främre ytterhjulet i sista svängen. Det gör att bilen inte riktigt lyder ratten och följden blir att den med nosen före glider ut ur banan.

Citroën DS5 beter sig på precis samma sätt. Men i båda fallen sker ”urspårningen” i dryga 70 km/tim och även det är en klart godkänd hastighet.

Efter allt gnäll på den djärvt designade Cittran kan det så här i slutet kanske vara på sin plats med några pluspoäng också. En positiv egenskap är att bilen, trots spektakulära former, i grunden är både praktisk och överraskande rymlig.

Den fina sexstegade automatlådan, som är standard, hör också till det som förtjänar extra beröm. Växlingarna sker silkeslent och samspelet med 163 hk-dieseln är av högsta klass.

Till den nivån når inte CC:s dubbelkopplingslåda med frirullningsfunktion, som vår testbil var extrautrustad med. DSG-lådan kan rycka lite osofistikerat när man efter gasuppsläpp går på pedalen igen. En skönhetsfläck som borde kunna gå att putsa bort.

Audin med den nya TDIe-motorn på 163 hk är testets enda miljöklassade bil och finns av förbrukningsskäl bara med manuell växellåda. Men det hjälper inte särskilt mycket. A5:an drog hela 44  procent mer bränsle än angivet vid vår testkörning och det är en på tok för hög överkonsumtion.

Samtidigt är det ganska typiskt; bilar som är uppseendeväckande snåla på papperet noteras (alltför) ofta för en skenande förbrukningsökning när de tas ut i verklig trafik.    
 
Citroën DS5 är inte bara testets mest spektakulära bil på utsidan. Även interiören har designats in i minsta detalj och skiljer sig på ett uppfriskande sätt från de mer strikt inredda tyska konkurrenterna.

Förarplatsen, med den stora manöverpanelen i det tredelade glastaket, som är standard, ger en läcker cockpit-känsla. Men att under körning försöka lotsa rätt bland raddan av identiskt utformade takknappar känns smått trafikfarligt.

Så strikt funktionellt är förarmiljön knappast på topp. Fast det kan man kanske ha överseende med när utformningen är så spektakulär som den är. Lite måste det få kosta att skilja sig från mängden.

Men slutomdömet för Citroën DS5 blir ändå: synd på så rara ärtor. Eller för att travestera en känd musikal, guldkanten blev till sand...

Audi A5 hamnar bättre till i vår testranking. Den är elegant designad, finfin att köra och högkompetent i många andra avseenden. Problemet är att den inte känns riktigt prisvärd. Titta bara på vår testbil. Den är inte på något sätt överdrivet utrustad, men går ändå på nära 430 000 kronor!

 I det perspektivet är Volkswagen CC, som redan från start är laddad med ett helt knippe vettig säkerhets- och kom-fortutrustning, tveklöst det klokaste valet i den här jämförelsen.

Det tycker i alla fall ett helt igenom enhälligt testlag.

1. Volkswagen CC - testvinnare
Den är varken roligast att köra, snyggast att titta på eller mest praktisk att lasta. Ändå blev det Volkswagen CC (förkortningen står för Comfort Coupé) som tog hem spelet i testet. Förklaringen är att bilen är en vettig kompromiss för den som vill ha en fungerande vardagsbil, som ändå sticker ut lite från mängden med sin coupéinspirerade kaross. VW:n är också vettigt utrustad som standard. Såväl aktiv farthållare, med integrerat autobromsssytem, som ställbart chassi följer med på köpet. Priset är dessutom lägst i test och samma sak gäller milkostnaden, även om skillnaden till Audi A5 är marginell. En plump i det praktiska protokollet är att bilen, trots karossformen, inte har en stor halvkombilucka där bak.

2. Audi A5 Sportback
I många stycken är Audi A5 en alldeles utmärkt bil. Den är finfin att köra och överraskande praktisk, trots den slimmade karossen. Extra plus får A5 för den stora halvkombiluckan där bak. Men priset är för högt och förbrukningen håller inte måttet i verklig trafik.

3. Citroën DS5
Den är bra komfortutrustad och läcker att titta på, både på ut- och insida. Men Citroën DS5 fallerar totalt när det handlar om åkkomfort, väghållning och körkänsla. Chassit är en smärre katastrof, särskilt på lite sämre vägar. Hur kunde det gå så snett?

Diskutera: Vad tycker du om de testade bilarna?

Testinformation

Modeller i det här testet:

Audi A5 Sportback 2,0 TDIe/163 hk Proline Citroën DS5 HDi160 Sport Volkswagen CC TDI 170 Bluemotion

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-01-29 11:50
saabnisse

Märkligt att man slopat Citroëns snart sextioåriga gashydrauliska fjädring som i sitt senaste utförande borde vara helt perfekt på den här bilen.
Vore intressant att veta vilka som tagit beslutet.
Rally-teamet?
Ekonomerna?

#2 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Jag skulle satsa min peng på ekonomerna...
Kan tänka mig att de tror att folk är misstänksamma mot den gashydrauliska fjädringen.

Om de hade döpt om den gashydrauliska fjädringen som inte klingar särskilt häftigt, till något modernare typ Cyberfloat eller liknande så skulle nog fler välja den:-)

#3 • Uppdaterat: 2013-01-29 12:14
KaptenOberkommando

Inredningen i Volkswagen CC är bara så behagligt elegant. Inredningen i Cittran däremot ser mest ut som modellera formad av lekisbarn. En Volkswagen Passat/Alltrack rycker med raska steg allt närmare min garageuppfart.

#4 • Uppdaterat: 2013-01-29 13:54
saabnisse

Hur kan man vara misstänksam mot ett fjädringssystem som funnits i sextio år?
Då måste man väl ändå vara ganska inskränkt.
Och visst har fjädringen namn "Hydractive" t.ex.
Nej det här är idiotbeslut som riskerar att utplåna Citroëns särart och placera den i samma kategori som en mängd likartade mediokra bilar.
Vad ska då Citroën konkurrera med?

#5 • Uppdaterat: 2013-01-29 15:24
Peugo

Bullshit enligt mej! Citroen DS5 är en av de skönaste GT-bilarna jag kört! Lite hård men inte alls stenhård, kanske dom hade för lite luft i däcken? DS5 är en sådan bil jag skull välja om jag skulle ta en tur genom Europa, en äkta GT. Styrningen är väldigt exakt och chassit är ställd så att däcken hela tiden har grep om vägen (bullshit på den punkten också alltså), tar stora gupp fint och mjukt och det är bara hårda och höga kanter som den sväljer mindre fint. Kurvkörning är härligt med DS5. Hade man pengar så skulle man köpa en på direkten.

Kom ihåg att DS = sport hos Citroen. Får se om dom ändrar det i framtiden? DS Luxury och DS Sport kanske?

#6 • Uppdaterat: 2013-01-29 15:43
Hackenbush

Jag skulle vilja ha CC:s chassie och interiör och DS5:s exteriör.
Det hade varit en härlig bil.

#7 • Uppdaterat: 2013-01-29 15:49
hultarn

Kan inte förstå att VW gillar Kia så mycket att de tillooch med kopierar designen...
Passat CC var ju den snyggaste VW innan.

Jämför med Kia från 2001:
http://www.todoautos.com.pe/attachments/f61/10150d1160177864-vendo-kia-optima-2001-optima-frente-3.jpg

#8 • Uppdaterat: 2013-01-29 16:04
hultarn

saabnisse:
Du har en bra poäng där. Tänk Xantia Activas system på DS5:an!
Vilken bil!

Men, ekonomerna satte väl pinnar i hjulet igen...

Men, oavsett så är DS%:an otroligt läcker! Har bara torrkört den, men måste nog provköra och själv kolla om den är så outhärdlig som påstås...

Man kan ju inte enbart förlita sig på andra tycker, det spretar ofta rejält.
I Expressen säger man:" Fast fjädring som passar kurvig landsväg, kvick styrning" ... "känns lite för stum i låg fart men på landsväg kommer fjädringen till sin rätt."
Sydsvenskan säger: "Skön att åka i. "... "Rolig att köra, även om chassit ibland är lite för hårt så att ojämnheterna i de franska vägarna runt Nice, där vi provkörde bilen, fortplantar sig upp i baken, men som också gör bilen lättkörd och trygg när det blir kurvigt. "

Som sagt: bäst att prova själv.

#9 • Uppdaterat: 2013-01-29 16:12
Raphael

Saabnisse, anledningen till att DS5:an saknar gashydraulisk fjädring är för att den är baserad på samma bottenplatta som Peugeot 3008. En bottenplatta som även delas av Citroën DS4 och C4. Denna bottenplatta är designad för att härberga PSA-gruppens hybridsystem med elmotor i bakre hjulupphängningen och därmed 4-hjulsdrift - ett system som finns i Peugeot 3008 Hybrid 4 och DS5 Hybrid. Denna bottenplatta designades utan möjlighet till gashydraulisk fjädring, och skälet är för att i Peugeot 308/3008/4008 och C4/DS4-klassen så kostar gashydraulisk fjädring för mycket pengar. Notera att den första Citroën DS var en lyxbil, den var betydligt dyrare än en Volvo Amazon. Alltså ingen bil för folket.

Man valde att bygga DS5:an på detta Golfklass-chassi för att understryka sportighet och körkänsla. Detta för att flörta med en kinesisk publik som är DS-seriens främsta målmarknad. DS-serien har tydlig influens från Citroëns utvecklingscenter i Shanghai, ett utvecklingscenter som även ansvarar för kommande nya DS9 lyxbil.

För den kinesiska marknaden tänkte Citroën att gashydraulisk fjädring inte spelar någon roll, där har Citroën ingen historik att falla tillbaks på. Av kineserna betraktas Citroën som ett nytt märke. Gamla "paddan" såldes aldrig där.

Och tänk på att DS3 säljer på sin sportighet, inte på sin komfort. Det är en 3-dörrars sportversion av C3. DS4 är en 5-dörrars sportcoupé och DS5:an är också en sportversion (i alla versioner). DS handlar alltså om design och sportighet, inte om fluffig komfort. DS skiljer sig därför från Citroëns vardagsbilar.

Gällande Activa-systemet så fanns den i Xantia Activa och var ett fantastiskt system, men kunderna köpte det inte. Utvecklingen av Activa-systemet gick med storförlust. Det var inte tillräckligt många kunder som var intresserade av att köpa Xantia Activa, därför fortsatte inte Citroën med systemet. Det finns ingen poäng för Citroën att tillverka system som kunderna inte är beredda att betala för.

C5 finns i två versioner - både med hydraulfjädring och stålfjädrat, för den har en bottenplatta som även delas med Peugeot 508 och denna bottenplatta är från början konstruerad för att även kunna använda hydraulfjädring på ett enkelt sätt.

Det har visat sig att de flesta kunder även här väljer bort hydraulfjädring. Allt färre Citroën-kunder vill alltså ha hydraulfjädring.

Men trots att allt färre kunder efterfrågar systemet så kommer hydraulfjädring ändå användas på C5 III som kommer på marknaden inom ett par år, PSA-gruppens nya bottenplatta för storbilar är nämligen anpassad för två fjädringssystem, och det är här som det går att få ekonomi i det. Det finns ingen chans i världen att ta hem det ekonomiskt för de mindre plattformarna.

#a • Uppdaterat: 2013-01-29 16:50
KaptenOberkommando

Framtiden för främst de franska tillverkarna spås bli mycket dyster. I någon ekonomitidning skrev en bilanalytiker härförleden att Peugeot, Citroën och Renault samt italienska Fiat och Opel löper en mycket stor risk att helt ha upphört som märken redan om tio år om den negativa trenden fortsätter. Däremot spås den tyska premiumtrion - i denna trio särskilt Audi - gå en lysande framtid till mötes.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.