Nästa artikel
Biltest: Klassens nya ljus?
Biltester

Biltest: Klassens nya ljus?

Publicerad 20 oktober 2014 (uppdaterad 8 november 2014)
Active Tourer är BMW:s första framhjulsdrivna bil. Den är också märkets första försök att slå sig in i den kompakta flexbilsklassen. Visst är det i många stycken en bra bil, speciellt för den som gillar att köra.
Hur har BMW klarat övergången från bak- till framhjulsdrivning? Vi ställer nya 2-serie Active Tourer mot VW Golf Sportsvan och Citroën C4 Picasso. Vilken av dem är den bästa kompakta flexbilen?
När BMW byter sida är det så klart en både spännande och omvälvande händelse i bilvärlden. Inget annat märke, förutom utpräglade sportvagnstillverkare, har genom åren så envist hävdat att det är bakhjulsdrivning som gäller för den som vill bygga bilar med optimal chassi-balans och körkänsla.

Problemet är att det konceptet inte är särskilt utrymmeseffektivt. En motor på tvären och drivning fram sparar mycket utrymme på längden och det är centimetrar som kan utnyttjas för att skapa bättre innerutrymmen. Det visste redan den geniale bilkonstruktören sir Alec Issigonis då han ritade den första Minin, som i Sverige snabbt döptes till Hundkojan, i slutet av 50-talet. När BMW bestämde sig för att söka nya målgrupper och på allvar göra en inbrytning i den kompakta flexbilsklassen hade konstruktörerna bara ett alternativ; att tänka på samma sätt som sir Alec. Annars hade det gått fullständigt snett med innerutrymmena i nya 2-serie Active Tourer.

BMW gjorde också skiftet från bak- till framhjulsdrivning extra smidigt genom att utnyttja komponenter från just Mini, som sedan lång tid tillbaka finns inom de tyska koncernväggarna. Det mesta av grundtekniken i nya BMW:n är hämtad från samma plattform som används i Minis största modell, Countryman. Resultatet av ”Minifieringen”  är i många avseenden lyckat och BMW-puritanerna behöver inte vara särskilt oroliga när det gäller köregenskaperna. De håller definitivt måttet, åtminstone så länge så länge underlaget är slätt och fint.

I undanmanöverprovet är BMW:n kvickast av alla och slinker med sin fina chassibalans, blixtsnabba styrning och aktivt avvägda antisladd-ingrepp (ESP) genom konbanans tre brutala svängar med full kontroll i nästan 80 km/tim. Citroën C4 Picasso är raka motsatsen. Den häver sig tungt i svängarna och vid 70 km/tim går ESP-systemet in kraftfullt redan i första böjen och bromsar ned farten rejält. Sedan är det bara att styra bilen mellan konerna. Cittran är trygg och säker, men inte alls lika alert i reaktionerna som BMW:n.

Volkswagen Golf Sportsvan är nästan lika rapp i styrresponsen som Active Tourer, men när farten är uppe i 75 km/tim klipper antisladdsystemet till med full kraft och bromsar hårt på yttre framhjulet. Resultatet är att styrförmågan delvis går förlorad och bilen kasar ur konbanan med nosen före. Men det sker i hög fart och Golf Sportsvan får, liksom sina båda konkurrenter, klart godkänt för sin väghållning i en paniksituation. Bilarna beter sig på lite olika sätt, men alla klarar körsäkerhetsprovet utan att göra bort sig det minsta.

Även på vanlig krokig asfaltsväg är det Active Tourer som är rappast och spänstigast att köra, tätt följd av Golf Sportsvan och med C4 Picasso en liten bit efter. Men på vår speciella chassitestarsträcka, som både är elakt kurvig och ojämn, skötte sig BMW:n inte lika bra. Då avslöjades att den ganska hårt strängade fjädringen/dämpningen inte arbetar hundraprocentigt harmoniskt och effektivt. Flera gånger började bilen småstudsa över drivhjulen med förlorad vägkontakt som följd. Inte så att det på något sätt kändes farligt, men det var ändå ganska obehagligt – och förvånande. Nu blev det istället Golf Sportsvan som klarade testets besvärligaste sträcka bäst. VW:n var både snabb, smidig och stabil att lotsa genom krökarna. Även Citroën har gjort sitt chassijobb bra och Picassos hjul följde i alla lägen det buckliga underlaget perfekt. Men Cittran är lite sävligare och klunsigare att hantera – mer busslik om ni så vill – än de båda tyska konkurrenterna och hamnade därför lite på efterkälken, speciellt när tempot trissades upp.

Citroën har också testets trögaste drivlina, trots att motorn på papperet har både högre effekt och bättre vridmoment än Golf Sportsvan. Men kraften räcker gott och väl till för all normal körning och Picasso rullade dessutom betydligt snålare än Golfen. Cittran klarade sig på 4,8 l/100 km under testet, medan VW:n sörplade i sig hela 6,0 l/100 km. Det är 50 procent (!) mer än vad som anges i bränsledeklarationen, vilket förstås är alldeles uppåt väggarna. Vår test-BMW hade en större och starkare diesel än sina båda konkurrenter. Orsaken är att Active Tourer än så länge bara finns med ett dieselalternativ; 218d med en 2-litersmotor på 150 hk. Men vilken maskin! Den arbetar nästan bensinmotorpiggt, samtidigt som den leverar en rejäl dos rå kraft. Dessutom är den lika snål på bränsle som Citroëns mindre och 35 hk svagare HDi-diesel. Det är bra jobbat av BMW.

Om nu C4 Picasso halkar lite efter sina tyska konkurrenter vid forcerad körning, så tar den rejäl revansch när det handlar om åkkomfort. Cittran är testets klart behagligaste bil att färdas i. Bullernivån i kupén är mycket väl dämpad och fjädringen mjuk och skön, utan att bilen därför blir vare sig svajig eller ostadig. Active Tourer är både stötigast och bullrigast av de tre testbilarna och att komma in i BMW:n från den tysta Citroënen innebär en smärre ljudchock.  Golf Sportsvan hamnar mitt emellan sina båda konkurrenter,  den är behagligare än BMW:n men har en bit kvar till Picassos komfortnivå.  Citroën vinner också titeln som testets bästa laståsna. Den både rymmer mest och har den i särklass största lastöppningen. En bra finess är att bakstolarnas sittdynor glider ned ett snäpp när ryggstöden fälls. På så sätt bildas ett helt slätt lastgolv.

Golf Sportsvan rymmer näst mest bagage och har dessutom ett dubbelt lastgolv, som med ett enkelt handgrepp kan sänkas en nivå och därmed skapa mer plats för last. BMW:n har det minsta bagageutrymmet, men den bästa fällningen av baksätets ryggstöd. De kan fällas både inifrån bilen och via två knappar i lastrummets sidor.  Säteskonfigurationen bak är olika i de tre bilarna. Citroën har valt att ha tre separata stolar, som individuellt kan justeras i längsled. I Golf Sportsvan är det skjutbara sätet delat i två sektioner i proportionerna 60/40. BMW har samma delning av det skjutbara sätet som VW, men ryggstödet kan fällas i proportionerna 40/20/40.

Samtliga baksäten har justerbar ryggstödslutning, men bara Golf Sportsvan har infästningen till mittbältet i ryggstödet. En skillnad mellan Citroën och de båda tyska konkurrenterna är att den franska bilen är lite mer lekfullt och spejsat designad. Det gäller både utsidan, med den jättelika vindrutan, och insidan med den annorlunda utformade förarmiljön. Men trots de lite udda formerna är Picasso i grund och botten en både genomtänkt och praktisk bil. På den punkten är den franska bilen bäst i test. Även när det handlar om komfortutrustning i förhållande till priset ger Cittran mest för pengarna. Navigator, nyckellöst lås-/startsystem, backningskamera och p-sensorer fram och bak hör till de finesser som följer med på köpet.

Men i fråga om senaste generationens aktiv säkerhetsutrusning hänger Picasso inte riktigt med sina testkonkurrenter, främst beroende på avsaknaden av autobromssystem. Det är standard i Golf Sportsvan från utrustningsnivå Masters och då ingår även en adaptiv farthållare som automatiskt håller avståndet till framförvarande fordon. VW:s autobroms fungerar i farter upp till 30 km/tim och bromsar bilen till stillastående om föraren inte reagerar inför en hotande krock med ett stillastående fordon i den egna bilens färdriktning. Även Active Tourer har, som första BMW-modell, en typ av autobroms som standard. Den fungerar i hastigheter upp till 60 km/tim och reagerar både på andra fordon och fotgängare. Men systemet bromsar inte bilen till stillastående, det får den som kör själv sköta om. Enligt BMW är den bakomligganden tanken att inte helt ta bort förarens ansvar från körningen om en kritisk situation uppstår.

Den är inte rymligast, inte roligast att köra och inte smartast inredd. Ändå är det nya Volkswagen Golf Sportsvan som till slut står som knapp men klar segrare i vårt flexbilstest. Hemligheten är jämnheten. Sportsvan, som ersätter Golf Plus, har ett brett register och är väldigt bra på väldigt mycket. Den är spänstig, smidig och säker att köra på alla underlag. Den är också tillräckligt rymlig och flexibel för att kunna härbärgera en ”normalfamilj” (två vuxna och två barn). Åkkomforten är okej, krocksäkerheten klart godkänd och autobroms är standard. Största plumpen är den vilt skenande förbrukningen. Vår testbil drog hela 50 procent mer än vad som förespeglas i bränsledeklarationen. Bakläxa, Volkswagen!

Diskutera: Vilken av de tre flexbilarna är din favorit?

Relaterade bildspel

VW Golf Sportsvan Tdi/110 MASTERS DSG

MOTOR: Fyrcylindrig direktinsprutad turbodiesel med stopp/startsystem. Fyra ventiler/cylinder, två överliggande kamaxlar. Cylindervolym 1 598 cm3. Borrning/slaglängd 79,5 x 80,5 mm. Kompression 16,2:1.

EFFEKT/VRIDMOMENT: 110 hk (81 kW) vid 3 200 v/min. Max vridmoment 250 Nm vid 1 500–2 500 v/min.

KRAFTÖVERFÖRING: Framhjulsdrivning, sjustegad dubbelkopplingslåda (DSG). Standard är femväxlad manuell låda. 

HJULUPPHÄNGNING: Skruvfjädrar, krängningshämmare. Fram MacPherson fjäderben, bak multilänkaxel. 

BROMSAR: Skivor runt om, fram ventilerade. Elektrisk p-broms.

PRESTANDA: Toppfart 192 km/tim. 0-100 km/tim på 11,3 s.

Citroën c4 picasso e-hdi/115 intensive

MOTOR: Fyrcylindrig direktinsprutad turbodiesel med stopp/startsystem och overboostfunktion. Två ventiler/cylinder, en överliggande kamaxel. Cylindervolym 1 560 cm3. Borrning/slaglängd 75 x 88,3 mm. Kompression 16:1.

EFFEKT/VRIDMOMENT: 115 hk (84 kW) vid 3 750 v min. Max vridmoment 285 Nm vid 1 750–2 500 v/min.

KRAFTÖVERFÖRING: Framhjulsdrivning, sexväxlad manuell låda. Sexstegad automat (ETG6) finns som tillval.

HJULUPPHÄNGNING: Skruvfjädring, krängningshämmare. Fram MacPherson fjäderben, bak halvstel torsionsaxel.

BROMSAR: Skivor runt om, fram ventilerade. Elektrisk p-broms.

PRESTANDA: Toppfart 189 km/tim. 0–100 km/tim på 11,8 s.

BMW 218d Active Tourer advantage

MOTOR: Fyrcylindrig direktinsprutad turbodiesel med variabel turbogeometri och stopp/startsystem. Fyra ventiler/cylinder och två överliggande kamaxlar. Cylindervolym 1 995 cm3. Borrning/slaglängd 90 x 84 mm. Kompression 16,5:1.  

EFFEKT/VRIDMOMENT: 150 hk (110 kW) vid 4 000 v/min. Max vridmoment 330 Nm vid 1 750–2 250 v/min.

KRAFTÖVERFÖRING: Framhjulsdrivning, sexväxlad manuell låda. Åttastegad automat finns som tillval.

HJULUPPHÄNGNING: Skruvfjädring, krängningshämmare. Fram MacPherson fjäderben, bak multilänkaxel.

BROMSAR: Skivor runt om, fram ventilerade. Elektrisk p-broms.

PRESTANDA: Toppfart 208 km/tim. 0–100 km/tim på 8,9 s.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-10-20 08:31
Gunnar Lindberg

Själv skulle jag nog välja Citroën för bäst lastförmåga och bäst komfort.

#2 • Uppdaterat: 2014-10-20 11:35
Raphael

Detta är familjebilar, rullande barnvagnar om man så vill, så jag är förvånad över att komfort, trygghet, praktiska funktioner och låg förbrukning inte lyfts fram ordentligt i detta test - för om man lyfter fram dessa egenskaper så är ju Picasson den solklara vinnaren, på just de faktorer som är viktiga för familjer. Tyskarnas försök med baksäten istället för separata bakstolar som i Picasson, det är ju inte alls lika praktiskt och bekvämt. Tyskarnas hårdare fjädring och högre ljudnivå må innebära "körglädje" enligt konservativa normer av det ordet. För mig är körglädje en bil som är rolig att sitta i, att titta på och som innebär en skön och vilsam framfart under många mil. Det är ju trots allt familjebilar vi talar om nu, bilar för familjetransport under många mil, och inte bilar vars främsta målgrupp är ensamma singlar som gillar att ta ut bilarna på Mantorp Park. Ute i Europa talar siffrorna sitt språk - Picasson är marknadsledande och Europas mest sålda minibuss. Det finns anledning till det.

#3 • Uppdaterat: 2014-10-20 16:28
Irvor

Citroen är den självklara vinnaren.
Design, lastförmåga och komfort borde avgöra.
ViB: När ska ni prioritera komfort före sportig, stum fjädring ?

#4 • Uppdaterat: 2014-10-20 16:45
VW Polo 2012

Det här är svårt för jag vill både ha komfort OCH körglädje. Och körglädjen har jag fått i min VW Golf GT 2014 ej Sportsvanmodellen.
Men lite stötig är den dock ( GT-modellen är lite sänkt och fastare än vanliga Golfar) fast det stör mig inte ett dugg på vanlig väg, men lite på gropig grusväg. Men en förbaskat trevlig bil är det i alla fall. Jag har själv ljudisolerat den lite extra, så nu går den tyst också.

#5 • Uppdaterat: 2014-10-20 17:15
Peter E

Usch, det bär mig emot på ett sätt ;-) ...men men.
Jag är nog böjd att hålla med om just inriktningen på dessa bilar.
Det ska vara komfort, smartness och rymlighet.
Sport hör liksom till andra bilar.

Men däremot tror jag stenhårt på att all den säkerhetsutrustning som finns tillgänglig borde kunna erbjudas/vara standard i just familjebilar/bussar.

Sååå..en Citroen med VW.s säkerhetsutrustning,köregenskaper och BMW.s motor tack!

#6 • Uppdaterat: 2014-10-20 17:17
Peter E

VW Polo 2012: Du skulle köpt med adaptivt chassi.
Rena njutningen i *komfortläget*
Rejält med stuns i *sportläget*
Lagom i *normalläge*

#7 • Uppdaterat: 2014-10-20 19:07
Peugo

Min årets bilar var ju Citroen C4 Picasso just tack vare fjädringskomforten och att den ändå är exakt att ratta och går tyst. På minussidan är sitsen som inte riktigt tycktes passa mej, vilket är konstigt för PSA bilar har vanligtvis passat min sportiga kropp väldigt bra. Måste testa på nytt nån gång. Blev dock en Citroen C5 med gasfjädring för begagnade nya C4 Picasson fanns det inte till förfogande under vårvintern. ;) Barnen var först emot C5:an (ville ha en bil med 3 skilda säten bak) men nu sover dom gott efter dom första kilometrarna och min fru kan äntligen läsa i bilen utan att må illa! :)

Tycker man kan ha en sportigare bil som andra(tredje)bil, en familjefraktare ska enligt mej vara frågan om komfort (chassi).

#8 • Uppdaterat: 2014-10-21 09:11
Thommys

BMW helt klart. Bästa andrahandsvärdet.

#9 • Uppdaterat: 2014-10-23 16:18
Peugo

Blir BMW Active Tourer månne kallad tillbaka? Finska Tuulilasi tidningens testbils gaspedal håller inte måttet. Den är ju gjord av plast för helsike!?!? https://www.facebook.com/Tuulilasi/photos/a.537204009648574.1073741826.132079750161004/745910928777880/?type=1&theater
"Premium" betyder nog ingenting i det verkliga livet, eller nej. Nog betyder det något, betala mera för mindre?

Thommys, hur räknar du andrahandsvärdet? I procent eller i stålar? Premium bilar faller ju lätt mera i värde än bilar som är billigare när man räknar i pengar.

#a • Uppdaterat: 2014-11-02 16:34
Roger Skagerström

Peguo :
http://www.textspares.com/images/detailed/0/peugeot_407,citroenc5_gas_pedal.jpg

Här har du en gaspedal till C5/407. Rejäl konstruktion av gjutjärn och stål minsann ;)

Alla bilar har väl gaspedal av plast och det har de väl haft de senaste 10-15 åren :P

För övrigt känns det här med hur BMW klarar att göra framhjulsdrivna bilar inte som en så stor grej. De har ju trots allt tillverkat Mini i ett par år nu, där har man rätt bra expertis på hur man gör bra framhjulsdrivna bilar.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.