Den som bantar och ännu inte är nöjd kanske tänker: det finns mer att ta av. Trots att ”downsizing” länge varit på modet resonerar biltillverkarna fortfarande så.
Ett exempel är den senaste nyheten från koncernkollegorna Hyundai och Kia. De sydkoreanska företagen har arbetat om sin minsta dieselmotor, dragit ned volymen från 1,4 till 1,1 liter och gjort kvartetten cylindrar till trio.
Den turboladdade kraftkällan på 75 hästar erbjuds redan till Kia Rio och kommer efter sommaren till Hyundai i20 i samband med ett ansiktslyft. När motorn monteras i Rio stannar koldioxidutsläppet för den snålaste varianten på 85 g/km. För i20 är siffran 84 g/km.
– Bortsett från elbilar och hybrider är i20 med den här motorn bäst i världen när det gäller koldioxidutsläpp, säger motoringenjören Joachim Hahn när Vi Bilägare besöker Hyundais utvecklingscenter i tyska Rüsselsheim.
Jürgen Grimm, chef för motorutveckling på Hyundai i Europa, påminner om CO2-siffran för den fyrcylindriga dieseln: 99 g/km.
– Nu har den blivit 15 gram lägre. Det är ett stort steg.
Med en förbrukning strax över tre deciliter per mil uppfyller de sydkoreanska småbilarna kraven för att klassas som miljöbil i Sverige. Och det med råge, även efter den 1 januari 2013 när den svenska miljöbilsgränsen skärps från 120 till 95 g/km.
Hur är då motorn att handskas med? Efter en provtur med i20 i trakterna runt Rüsselsheim kan Vi Bilägares utsände konstatera att dieseltrean känns pigg från låga varv, fullt tillräcklig i vardagstrafiken. Det är ingen racerbil – accelerationen upp till 100 km/tim tar upp emot 15 sekunder – men det är heller inte poängen. Jürgen Grimm förklarar:
– Vårt fokus är inte att ha flest hästkrafter, fokus är att ha det maximala vridmomentet tillgängligt vid så lågt varvtal som möjligt. Nu fokuserar vi på området kring 1 750 v/min och för nästa generations motorer på 1 500 v/min. Det är den kraften föraren verkligen känner.
På tomgång kan föraren också känna en del vibrationer i ratten, men det är inget som märks av när bilen fått upp farten. Tacka motorns integrerade balansaxel för det.
U-1.1 CRDi, som namnet lyder, uppfyller kraven för miljöklassen Euro 5, men kommer inte att anpassas till Euro 6 innan de strängare nivåerna för kväveoxider träder i kraft 2014. Särskild reningsteknik kommer då att behövas, dyra system som kan tvinga fram höjda priser på dieselmotorer. Jürgen Grimm tror inte att så blir fallet för Hyundai och Kia.
– När vi inför reningssystemen kan vi göra motorn lite simplare och lite billigare och på det sättet går kostnaden på ett ut, säger han.
Chefen för motorutveckling tror heller inte att Hyundai och Kia kommer att fortsätta skala ned antalet cylindrar och ta fram en tvåcylindrig motor inom överskådlig framtid. Kunderna accepterar inte den sämre komforten, enligt Grimm.
– När vi har mer elektrifiering kan tvåcylindriga motorer bli aktuella, men för tillfället tycker vi inte att den tvåcylindriga motorn är tillräckligt sofistikerad med tanke på motorljudet och vibrationerna, säger han och fortsätter:
– I Indien kan tvåcylindriga motorer bli aktuella, men för Europa tror jag att det blir svårt. Jag skulle inte säga att folk från Indien bryr sig mindre om komfort, men jag tror att nivån jämfört med Europa skiljer sig.
Priset är förstås också viktigt. Och med tanke på dieselmotorns dyrare prislapp och att bränslet kostar mer i takt med att efterfrågan ökar blir det allt svårare att göra en bra ekonomisk affär genom att välja en dieselbil framför en bensinare, trots lägre förbrukning.
Joachim Hahn, som varit delaktig i utvecklingen av dieseltrean, framhåller att tillverkare måste satsa på flera fronter eftersom man inte har kontroll över bränslepriser, utsläppsregler och subventioner. Den mest fördelaktiga tekniken i dag behöver inte vara det i morgon.
– Vi är nöjda även om kunden köper en bensinmotor. Om det är en Hyundai, säger han.
Motor: Trecylindrig turbodiesel med fyra ventiler/cylinder, två överliggande kamaxlar och direktinsprutning. Volym: 1 120 cm3.
Prestanda: Max effekt: 75 hk vid 4 000 v/min. Max vridmoment: 180 Nm vid 1 750–2 500 v/min.
Aktuell: Nu i Kia Rio och i Hyundai i20 i höst.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.
Kommentarer
Yaris HSD har väl ett utsläpp på 79gram om jag inte missminner mig kombinerat med bättre prestanda med bensinmotor och automatlåda men den räknar man väl tydligen inte med eftersom den har hybrid-drift då man säger att Korea tar ledningen, på dieselsidan stämmer ju dock detta och riktigt bra presterar man från Korea!
Snål bensinmotor som INTE drar en liter olja per mil - hör upp VAG!
är ett stort framsteg, snål Dieselmotor är ett stort baksteg…
Ja du "Hanzzon",hade du nu läst artiklen så hade du sett att El samt Hybridbilar inte är inräknade.
Det är ju klart bra att småbilarna blir snålare men den största förändringen måste jag ändå anse att de större bilarna utgör.
Nya Megane som är betydligt större och starkare deklarerar 0.35l/m ...
En ny S80 med 215Hk skall snart klara sig med 0.45l/m ,...med det i tankarna så är det svårt att förstå varför de allra minsta bilarna drar ungefär det samma!?
Vill minans ett Fifth gear avsnitt då man testade en picanto som just då skulle var den snålaste bilen. ( samma motor som i artiklen?)
Dock fick bilen riktigt dålig kritik och förbrukningen visade sig vara rena skämtet,vilket också är min oro över en allt för liten motor som måste jobba hårt.
Jag har läst detta men varför ska man inte "räkna" hybrider undrar jag, det är för att man ska kunna säga att det är den motor med lägst utsläpp om man inte räknar med Hybriderna.
Vad gäller stora bilar som drar väldigt lite så är det ofta svårt att få denna förbrukning i verkligheten med en stor bil och klen liten dieselmotor som ofta är fallet men isst är det ändå imponerande hur snåla bilarna börjar bli.
Klart att inte hybridbilarna skall vara med i jämförelsen om lägst CO2 utsläpp!
Hybridbilar är inte heller med i Konsumentverkets uppställning av miljöbilar med automatlåda vilket man förstår om man som Konsumentverket bara vill se dieseldrivna bilar på våra vägar.
Jag tycker jag i alla fall att man uppfattar hybridbilarna som om dom vore automatväxlade när man inte rör växelväljaren under en resa förrän backen läggs i. Konsumentverket svarade att skrivningen skulle ses över någon gång i framtiden.
Dieselbilar som alltid har 20-30 % bättre verkningsgrad än bensinbilar skrivs det ofta om, då är det synd att dom inte har lägsta CO2 utsläppet samtidigt vilket vore bra.
Synd bara att vi inte får 5 års garanti på Toyotorna i Sverige som man får i andra länder.
http://www.toyota.co.uk/cgi-bin/toyota/bv/frame_start.jsp?id=CC2-YarisHSD-landing
Prestandan är ju katastrofal, men bra att de jobbar ner utsläppen, dieselns micropartiklar vill man dock helst slippa helt.... Inget lockande alternativ alls att åka slö diesel.....
Koreanerna verkar kunna det här, partiklarna är inte bra men bensin bilarna är giftiga.
Men jag tror att det här är ett steg i rätt riktning.
Effekten kommer ju att räcka gott det är bara vid accelerationer som man behöver mer och det är då turbon bör komma in.
Men som ett alternativ kan man väl tänka sig en civil version av kers
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kinetic_Energy_Recovery_System
då behövs inga effektstinna överladdade motorer för att kunna göra snabba omkörningar.
Det behövs ingen turbo, alla ska ligga i långa tåg bakom en lastbil och harva i 90. =)
I praktiken är de små knubbiga bilarna snåla i stan men på motorväg ökar förbrukningen mer än den ökar på större bilar.
Orsaken är att man inte kan göra luftmotståndet lika lågt på en kort knubbig bil som på en längre och bredare bil som har samma höjd. Sen vill man ju se siffrorna från verklig svensk körning innan man ropar hurra. Men det är roligt att de flitiga koreanerna höjer tempot i utvecklingen.
Paginering
Observera att det konto du använder för att kommentera artiklar skiljer sig från det konto som används för att logga in och läsa Premium-innehåll.