Nästa artikel
”Upp med händerna – vi behöver tacka mer i trafiken”
Krönika

”Upp med händerna – vi behöver tacka mer i trafiken”

Publicerad 2024-08-13 18:30 (uppdaterad 2024-08-14 08:48)
”Framöver ska jag försöka bli bättre på att tacka i trafiken”, skriver Fredrik Diits Vikström.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


När jag övningskörde med min pappa fick jag lära mig att sträcka upp handen. Det skulle man göra för att säga tack i trafiken, till exempel om någon underlättade en omkörning eller var artig och släppte fram en i korsningen eller kön. Det hör till allmänt hyfs, sa farsan och jag tog till mig. 

Så här 20 år senare inser jag att tackhanden används allt mer sällan. Kanske har jag bara anpassat mig? Jag inbillar mig i alla fall att det inte gestikuleras lika mycket på det här sättet längre. Med mitträcke på snart varenda större väg behövs inte samma hjälp inför en omkörning och kanske har det bidragit till att tackandet litegrann fallit i glömska. 

”Att tacka glatt med varningsblinkers bör man nog undvika.”

Det där med kommunikation mellan trafikanter är ett svårt ämne. En uppsträckt hand kan ju också betyda att man vill be om ursäkt och kanske kan den tolkas som en hyttande näve. I lumpen fick jag lära mig ett tecken som man absolut ska undvika. Den skärande rörelsen över halsen för att uppmana någon att stanna och stänga av motorn kan misstolkas å det grövsta, påpekade en allvarlig fänrik. 

Att blinka med lamporna är annars en möjlighet men det kan uppfattas aggressivt och vad menar man egentligen? Är det vilt på vägen längre fram eller är det fel på mina lampor? En eller ett par blink med varningsblinkers eller en snabb höger-vänster används också för att säga tack men det har jag förstått att trafikskolorna ogillar. Att tacka glatt med varningsblinkers bör man nog undvika på uppkörningen.  

Moderna bilar med allt mindre glasytor och tonade rutor gör att den uppsträckta handen blir allt svårare att skymta genom bakrutan. I dagarna ser jag också annonser för nya bilmodellen Polestar 4 som av någon outgrundlig anledning saknar bakruta. I stället finns en kamera på taket och bilden visas på innerbackspegeln. Det låter stolligt på alla de sätt och dessutom försvinner ju möjligheten till att visa tackhanden bakåt. 

Framöver ska jag försöka bli bättre på att tacka i trafiken. En liten gest för att uppmuntra hjälpsamhet. Om inte annat blir trafiken lite trevligare.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (7)

  • 2024-08-14 22:00 40-talisten skrev: Ungdomar…
  • 2024-08-14 14:50 Jag tackar alltid om någon…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.