Nästa artikel
Biltillverkarnas namnhaveri: ”Varför är det så svårt?”
Krönika

Biltillverkarnas namnhaveri: ”Varför är det så svårt?”

Publicerad 2025-04-19 12:10
Stora bilmärken är trots sina massiva marknadsavdelningar orimligt dåliga på att döpa sina bilar. ”I bilvärlden verkar det enklare att byta drivlina än att hålla ordning på sitt eget alfabet”, tycker Erik Söderholm.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Att utveckla en ny bil måste vara något av det mest invecklade som går att göra.

Mängder av kompromisser måste göras och efter flera års slit av ingenjörer och designers ska tillverkningen sättas igång och synkas med hundratals underleverantörer.

Att sedan ge bilen ett namn borde vara ganska enkelt i jämförelse. Men så är det verkligen inte.

”Att ge bilen ett namn borde vara ganska enkelt i jämförelse”

Det är många som klagat på att Porsches snabbaste elbilar heter ”Turbo”. Det har jag inga större problem med.

Då tycker jag det är betydligt konstigare att biltillverkarnas massiva marknadsavdelningar har så svårt att hålla ordning på sitt eget modellprogram.

Audi e-tron som blev Q8 e-tron. Foto: Simon Hamelius

Vi kan börja hos Audi. När en stor elsuv skulle presenteras 2019 döptes den till e-tron. Men när den kompletterades av en mindre suv fick den i sin tur heta Q4 e-tron.

Det gjorde att ”stora” e-tron fick byta namn till Q8 e-tron för att skapa någon form av hierarki. Audi ville att bilar med jämn siffra skulle vara elbilar och bilar med udda siffra skulle ha förbränningsmotor – en strategi som nu övergetts – så nu heter nya A6 just A6 oavsett om den har eldrift eller fossildrift.

Hänger du med?

”Nystartade” elbilsmärken som Polestar och Zeekr är inte mycket bättre.

Polestar 2 är märkets andra modell – så långt är jag med. Men varför är Polestar 3 större än Polestar 4?

Zeekrs utbud börjar nästan lika enkelt som Polestars: den första modellen hette 001. Men den mindre suven i utbudet fick heta X, den större fick heta 7X och den ännu större lyxmodellen döptes till 007 – men inte i Europa, för att undvika varumärkeskrock med James Bond.

Det hade de väl kunnat gissa sig till innan modellen döptes?

Är det en Skoda Karoq, Kamiq eller Kodiaq som kommer farande? Vem vet? Foto: Simon Hamelius

Bilar med ”vanliga” modellnamn blir allt ovanligare. Jag tycker de låter trevligare än siffernamn, men de kan vara lika krångliga att förstå sig på ändå.

Jag kan själv gå vilse bland både Skodas och Seats suv-modeller, till exempel. För någon som inte är insatt är det svårt att veta om Kamiq är större eller mindre än Karoq eller Kodiaq, eller om Arona eller Ateca är billigast.

Jag kan inte komma på något märke som får till den här strukturen riktigt bra och på ett sätt som är fullständigt logiskt. 

”Jag kan själv gå vilse bland både Skodas och Seats suv-modeller”

Så hur svårt kan det egentligen vara? Om tillverkarna lyckas bygga en bil som har avancerade assistanssystem och ultrasnabb laddning – då borde det väl inte vara omöjligt att döpa den till något som folk faktiskt förstår.

Tills vidare får vi fortsätta gissa oss fram i bilhallarna, medan tillverkarna jonglerar med bokstäver, siffror och plötsliga namnbyten. För i bilvärlden verkar det enklare att byta drivlina än att hålla ordning på sitt eget alfabet.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (8)

  • Igår 10:40 Dom måste väl på något sätt…
  • Igår 9:59 J.L skrev: Tecken på när…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.