Nästa artikel
VTI visar första kvinnliga krockdockan
Nyheter

VTI visar första kvinnliga krockdockan

Publicerad 26 april 2023 (uppdaterad 26 april 2023)
Alla vet att män och kvinnors anatomi skiljer sig åt. Trots det har det länge enbart använts krockdockor av manliga förlagor i samband med krocktester. Nu är VTI redo att släppa marknadens första krockdocka som i sin längd och tyngd ska kunna representera den genomsnittliga kvinnan.

Kvinnliga krockdockor är som företeelse inte nytt. Men nu har VTI gått från prototyp till att ha en färdig version av världens första modell av en krockdocka som ska representera en kvinna i vuxen ålder. Den aktuella modellen heter SET 50F, vars längd, vikt och kroppsbyggnad ska motsvara genomsnittet för en vuxen kvinna.

Den kvinnliga krockdockan har utvecklats i samarbete mellan professor Astrid Linder vid VTI och professor Mats Svensson på Chalmers. Precis som sin manliga kollega, krockdockan SET 50M, så är SET 50F helt utvecklad för tester i lågfartskollisioner, alltså hastigheter upp mot 24 km/h.

Studier har visat att kvinnor löper högre risk att skadas i samband med en trafikolycka, helt enkelt eftersom krockskydden i bilarna endast utgått från krockdockor av manlig förlaga. VTI menar att den kvinnliga krockdockan SET 50M redan rönt stort internationellt intresse, där flera utländska provningsorganisationer nu vill medverka för att vidareutveckla krockdockan än mer, med mål att kunna använda den nya krockdockan i alla framtida utvärderingar om krockvåldets påverkan för människokroppen.

Den 29 maj väntas den kvinnliga krockdockan SET 50F visas upp.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 26 april 2023 Elon_1 skrev: Utmärkt…
  • 26 april 2023 Utmärkt. Bilindustrin…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.