Nästa artikel
Volvo lanserar ny motorteknik
Nyheter

Volvo lanserar ny motorteknik

Publicerad 9 april 2013 (uppdaterad 10 april 2013)
En ny teknik i Volvos nya motorfamilj VEA ska ge bättre bränsleekonomi, lägre utsläpp, hög effekt och ett kraftfullt ljud.

Volvo lanserar en ny motorteknik som ska implementeras i motorfamiljen VEA, Volvo Engine Architecture. Motorerna byggs i motorfabriken i Skövde och ska enligt Volvos vd för motorutveckling, Derek Crabb, vara det andra steget i dieselrevolutionen och få V8-motorer att framstå som dinosaurier.

Tekniken kallas för i-Art och innebär att en tryckåterkoppling görs från varje insprutare. Det gör att bränsleinsprutningen kan övervakas och anpassas i varje enskild cylinder. Det kan jämföras med dagens konventionella system, där alla cylindrar övervakas gemensamt.

– Varje insprutare har en egen liten dator som övervakar insprutningsprocessen, säger Derek Crabb. Utgående från denna information säkerställer det självanpassande i-ART-systemet att den ideala mängden bränsle sprutas in i varje cylinder under varje förbränningscykel.

Lägre utsläpp
Tekniken ska enligt Volvo leda till en bättre bränsleekonomi och en högre effekt. Dessutom ska utsläppen vara betydligt lägre och ljudet kraftfullare. Vissa motorer kommer dessutom att få ännu mer prestanda tack vare elektrifiering.

– Våra fyrcylindriga motorer presterar bättre än konventionella sexor, och de har lägre bränsleförbrukning än dagens fyror. Elektrifiering ovanpå detta kommer att ta oss till effektvärden som annars bara förekommer i konventionella V8:or, säger Derek Crabb.

VEA-motorerna lanseras i höst, tillsammans med en ny åttastegad automatlåda.

Diskutera: Vad tycker du om Volvos nya motorteknik?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-04-09 12:33
hultarn

Nåja, kraftfullare ljud är väl knappast det viktigaste. Volvo har ju redan idag bullrande 5:or, med ett irriterande blurrande ljud som inte konkurrenterna har.

Ekonomi och prestanda är mer intressant.

#2 • Uppdaterat: 2013-04-09 14:03
PHME

Jag ser fram mot en muntert puttrande bensintrea, när Volvo berövar oss raka femmor och sexor.

#3 • Uppdaterat: 2013-04-09 16:46
saabnisse

Det här blir nog en väldigt innovativ och vid första påseendet bra motor.
Men som alltid när det gäller något nytt, håller den?
Hur länge och vad kommer den att kosta vid reparationer?
Problemet vid de exceptionella tryck, 2500 bar, som man jobbar med är att de kräver speciellt höghållfasta material och dessa spridare kommer inte att bli billiga.
Men förmodligen blir det tjänstebilar som blir de första med den här motorn och då får vi väl alla hjälpa till att betala event. barnsjukdomar via vår skattsedel eller på något annat sätt.

#4 • Uppdaterat: 2013-04-09 16:54
quattron

Som förare av ,för tillfället, D4AWD så ser man framåt mot lite nytt motortänk hos Volvo. Men är trycket väldigt exceptionellt högt? Kanske i personbilsmotor men har de inte ännu högre tryck i lastbilsmotorer?

#5 • Uppdaterat: 2013-04-09 17:07
Paddan 21

Då kanske meningen är att dom skall skrämma bort Älgarna för att förhindra olyckor. Men att minska förbrukningen är väl det som i så fall är bra, det ska bli intressant att se vad förbrukningen hamnar på och om det kan uppväga det förmodade högre priset på bilen

#6 • Uppdaterat: 2013-04-09 18:12
Roy J

Högt tryck innebär ytterst smala kanaler i munstyckena som alltså måste tåla en hel del, som saabnisse påpekar.
Enklare än fritt styrda ventiler men den tekniken kommer säkert också. Väntar bara på Gillbrands variabla kompression. Men den snodde väl GM av Saab och lade ner. Eller?

#7 • Uppdaterat: 2013-04-09 18:16
hultarn

Var det inte så att höga tryck ger små partiklar, och det var inte bra för miljön...?
Eller är det bara jag..?

#8 • Uppdaterat: 2013-04-09 20:03
N-iklas

Finns flera iakttagelser, omständigheter och frågor att resa – undrar om någon klarar det ?

- Och hur blir det med partiklarna?

#9 • Uppdaterat: 2013-04-09 22:29
Peugo

Ser tyvärr ut mera som marknadsföring än äkta revolution. Den som lever, får se.
PS. Partiklarna blir ju kvar i filtret (och dom utvecklas ju hela tiden för att klara framtida krav).

#a • Uppdaterat: 2013-04-10 10:29
erifog

Peugeo: Tyvärr fastnar inte de riktigt små nanopartiklarna i partikelfiltren idag. Moderna dieselbilar, samt bensinare med direktinsprutning har visat sig ge mycket höga utsläpp av nanopartiklar, som är skadliga för allt som andas:
http://bilradgivning.se/2013/01/20/aven-nya-dieselbilar-riktiga-halso-och-miljomonster/

Mvh

Erik

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.