Nästa artikel
Volvo ändrar ton: Eldriven kombi ingen självklarhet
Nyheter

Volvo ändrar ton: Eldriven kombi ingen självklarhet

Publicerad 12 juni 2023 (uppdaterad 12 juni 2023)
Det är inte helt säkert att Volvo ska lansera någon eldriven kombi i ordets klassiska mening. ”Finns det tillräcklig efterfrågan?”, frågar sig Volvochefen Jim Rowan.

Volvo är världskänt för sina kombibilar, men de senaste åren har försäljningen till allt större del bestått av suvar. Hittills i år har bara knappt sju procent av Volvos globala försäljning varit kombibilar.

Utsikterna för den som vill ha en eldriven Volvokombi är därmed inte alltför ljusa. Även om både Skoda, Audi och Volkswagen planerar eldrivna kombibilar, och MG redan har en modell till försäljning, är det inte säkert att Volvo gör verklighet av elkombiplanerna.

Volvo Cars-chefen Jim Rowan säger i en intervju med Auto Express att företaget nu ser över utbudet och att han får många mejl från kombisugna bilköpare, framför allt i norra Europa.

– Jag kommer inte ge något svar på det just nu, men jag kommer säga att det är något som det är rimligt att vi tittar på. Kan vi göra en riktigt snyggt designad och smart kombi? Ja, självklart kan vi det. Men poängen är huruvida vi ska göra det, finns det tillräcklig försäljningsmarginal, är det tillräcklig efterfrågan?

”Finns det tillräcklig försäljningsmarginal, är det tillräcklig efterfrågan?”

Det är alltså ingen självklarhet att Volvo ska lansera någon eldriven kombi. Det är i så fall en annorlunda inställning än den tidigare Volvochefen Håkan Samuelsson hade.

– S- och V-modellerna kommer ersättas med något som är ännu mer attraktivt hos kunderna. Vi behöver lägre bilar med mer traditionella karosser och kanske lite mindre boxiga. Dessa låga bilar kommer vara ett komplement till våra högt placerade suvar, sa han i en intervju med Autocar.

På elbilssidan har Volvo lanserat den stora suven EX90 och kompaktmodellen EX30. Näst på tur står andra generationen XC40 med eldrift samt en ny XC60 med eldrift. Båda två är alltså suvar.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (37)

  • 17 juni 2023 Christer Du är välkommen…
  • 17 juni 2023 Axa skrev: Snoid och…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.