Nästa artikel
Var tredje övergångsställe farligt
Nyheter

Var tredje övergångsställe farligt

Publicerad 15 november 2011 (uppdaterad 16 november 2011)
Svenska övergångsställen kan vara dödsfällor. En ny undersökning visar att var tredje övergångställe har underkänd säkerhet.

Motormännen har granskat säkerheten vid övergångsställen i centrala delar av 22 orter, från Malmö i söder till Luleå i norr. Bilistorganisationen har tagit hänsyn till utformning, tillgänglighet samt synlighet dagtid och på natten.

Utfallet visar att 54 av 162 inspekterade övergångsställen blev underkända. Niklas Stavegård, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen, tycker att resultatet är skrämmande.

– Det är högst anmärkningsvärt att så många övergångsställen inte håller måttet, eftersom fotgängare utgår ifrån att de ska vara säkra när de används, säger han.

Enligt siffror från Transportstyrelsen omkom 70 personer och 800 skadades svårt på övergångsställen under åren 2005 till 2010.

Niklas Stavegård efterlyser nu att Sveriges kommuner ska göra en översyn och kontrollera säkerheten vid övergångsställen. Han uppmanar också fotgängare att använda reflex och se sig noga för innan de korsar vägen.

– Om de tar ögonkontakt med bilisten så att båda uppmärksammar varandra minskar olycksrisken, säger Niklas Stavegård.

Diskutera: Vad tycker du om säkerheten vid övergångsställen?

Länkar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-11-15 14:58
hultarn

"– Om de tar ögonkontakt med bilisten så att båda uppmärksammar varandra minskar olycksrisken"

Japp, det är inte svårare än så. Samarbete i trafiken underlättar!

Men, många fotgängare (och cyklister..) ger sig rakt ut framför bilar utan att se sig för. Mörkt klädda och med musik i öronen.

Lustigt att de inte är mer rädda om sitt liv!

Dessutom, så spelar det ju ingen roll vems felet är, det gör ändå mest ont på den oskyddade...

#2 • Uppdaterat: 2011-11-15 19:45
fd trucker

Va´då kan vara dödsfällor? Övergånssrälle=dödsfälla!

#3 • Uppdaterat: 2011-11-15 19:57
V70R (ej verifierad)

Största problemet är inte fotgängarna.

Visst, de skenar ibland rakt ut men det är bilisterna som är de värsta grisarna som gasar på för att hinna före fotgängarna. Saktar ner för att släppa fram fotgängarna som såklart tror de ska få gå över men sedan chansar att hinna över före fotgängaren genom att gasa på igen osv osv...

#4 • Uppdaterat: 2011-11-16 08:04
hultarn

V70R:
Det där har jag aldrig varit med om.

Däremot har det hänt att bilister kört efter det blivit rött, man kan inte vara säker på att bilisten är 100% med. De sitter ju ibland med mobilen i handen och är inte uppmärksamma.

Är man rädd om sig, så försöker man självklart få kontakt med bilföraren innan man går ut i gatan.

#5 • Uppdaterat: 2011-11-16 12:47
TGO01

Övergångstället är inte problemet, de syns, det är den omvärldsbefriade trafikanten som är problemet. Stanna upp en sekund på stan, se på omgivningen, de flesta runt dig tittar i marken ca 2m framför sig, med rask takt går de rakt fram, tvärvänder 90 grader ut på övergångställen och på andra ställen (in i butiker) utan att kolla andra i sin närhet. Cyklisterna likaså, med en hand på styret längs cykelvägar, rakt ut på överGÅNGställen. Det bara MÅSTE bli förbjudet att tala i mobil som förare av bil eller annat fordon, för att klara av alla moment som uppstår i trafik-vimlet.
Och kolla bilden ovan, kvinnan kanske inte vill gå ut på övergångsstället, hon står stirrande rakt ut, ca 1m fr trottoarkanten, ger ingen annan signal än att hon väntar på någon bekant. Trots det så kan hon plötsligt dra iväg...

#6 • Uppdaterat: 2011-11-17 06:44
adandersson (ej verifierad)

Instämmer med övriga inlägg. Går aldrig över på ett övergångsställe utan ögonkontakt med bilisten. Även om jag har rätt, men blir påkörd av en bilist som har gjort fel är det jag som får "ONT"

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.