Nästa artikel
Var fjärde negativ till självkörande
Nyheter

Var fjärde negativ till självkörande

Publicerad 26 januari 2016 (uppdaterad 26 januari 2016)
Många tror att självkörande bilar kommer att innebära problem.
En undersökning från If visar på pessimism inför framtidens autonoma teknik.
Verkligheten med självkörande bilar rycker allt närmare. I Sverige inleds till exempel nästa år Volvos försök med 100 bilar som har autonoma egenskaper på allmän väg. Försäkringsbolaget If har undersökt människors inställning till den självkörande tekniken och resultaten visar att en av fyra tillfrågade är negativa till den.

– Steget vi tar med den självkörande tekniken är kanske det största sedan bilen uppfanns - inte minst för föraren som för första gången måste släppa ratten och lita på att bilen vet vad den gör. Det, och att det ännu inte är särskilt känt hur den här tekniken egentligen fungerar, kan göra att många reagerar lite avvaktande, säger Dan Falconer, motorexpert på If.

Sammanlagt deltog 3 700 personer i enkäten och trots att 46 procent tror att den autonoma tekniken kommer att innebära att trafikolyckorna minskar, tror 20 procent att de kommer att öka. Mest skeptiska är de yngre – i åldrarna 18-29 tror 24 procent att de nya bilarna kommer att leda till fler incidenter.

Diskutera: Vilka problem ser du med självkörande bilar?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-01-26 09:40
Koogan

Ja, säg den svensson som inte är anti all ny teknik? :s
Alla småsamhällen i hela Sverige är ju i stort sett bebodda av bakåtsträvare. Därav bor de i småsamhällen - inget förändras där.

#2 • Uppdaterat: 2016-01-26 10:50
Lyteskomik

https://www.youtube.com/watch?v=nM-ByPAD48w

Att fokusera på att 1/4 är emot är väl ungefär samma mattematik som gör att 13% blir en majoritet.

#3 • Uppdaterat: 2016-01-26 17:54
hybridhead

Tack, "Koogan"!
: p
08, antar jag ...

Självkörande bil? Aldrig! Av 3 skäl:
1) Raderat]virus i kombination med trådlös Internet-uppkoppling
2) Mer som kan krångla, och som måste övervakas/korrigeras. Jämför med "självparkerande" bilar.
3) Jag KÖR bil - med full koncentration!

Gillar man, att någon annan (förhoppningsvis kompetent) kör, åker man buss!

[Rasistiska, antireligiösa eller gruppfientliga formuleringar har inget här i trådarna att göra. I det här fallet ger det även ett intryck av okunnighet, vilket jag hoppas är en tillfällighet.
Roy J i egenskap av moderator.]

#4 • Uppdaterat: 2016-01-26 12:06
Hackenbush

Idag har inte datorsystem samma förmåga att uppfatta alla situationer och göra avgörande beslut på samma sätt som en hjärna kan i en uppmärksam alert bilförare. Endast situationer som finns inmatade i datorsystemet kan hanteras.
(det blir en helt annan sak om man jämför med en mobilfepplande bilförare)

jag är nu för gammal för komma ifråga om köpa en självkörande bil och det är jag inte ledsen för.
Jag kommer säkert framöver att åka i självkörande bilar oftare men då i form av Taxi.
Jag finner fortfarande ett stort nöje i att ratta min bil själv och skulle nog bli uttråkad om jag bara satt och glodde medan bilen kör. Jag är dessutom en person som inte jämt och ständigt måste kolla på film eller facebook överallt i varje vaket ögonblick så att göra detta i bilen medan den kör själv är inget jag är intresserad av. Jag börjar inte heller jobba förrän jag är på jobbet, att jobba i bilen är inte intressant.
Jag har däremot inget emot tekniken med självkörande bilar och de som vill ha en sådan skall absolut köpa en när de finns tillgängliga.
Jag tror också som någon annan här skrev att när den tekniken börjar krångla så blir det otroligt dyrt att reparera.

#5 • Uppdaterat: 2016-01-26 15:06
Tvärnit

För oss som är lite äldre och fick oss en skymt av bilismens barndom (bilen var inte given) och vad den betydde för människor så är bil = FRIHET.

I den friheten så ingår det att man kör själv JAG KAN och precis dit så som jag själv tycker! En stor sak o särskilt för kvinnor som knappt var betrodda med att cykla.

Jag förstår att FRIHET betyder annat idag men om det är frihet ja jag tror inte det utan snarare dumhet o förslappning där det pekas på all smarthet, man är med i tiden o så smart, vem?
Konstruktörerna når nya höjder, intelligenta människor.

Konsumenten/brukaren den vanliga människan är tillbaka på ruta ETT, kan inte mycket alls...och måste därför för sitt eget bästa, styras!

Bilismen är på slutet och det är inget som jag tänker skåla för.

#6 • Uppdaterat: 2016-01-26 15:59
Boxer

Jag är emot det av två skäl:
1. Jag tycker om att köra bil.
2. Jag litar inte på automatik. Med lång erfarenhet av flygning i tung civil luftfart har jag haft mycket stor nytta av autopilot/autotrottelsystem. Och de systemen faller med jämna mellanrum men det gör i sig inte så mycket i ett flygplan. I luften tar det nämligen lång tid innan ett system som faller ur ger någon skada. De enda tillfällen där marginalerna är små i luftfart är vid autoland där autopilot/autotrottel sköter inflygningen helt fram till sättning. Då krävs att flygande pilot har "hands on throttel and stick" samtidigt som övervakande pilot övervakar att autosystemen inte gör något fel. Marginalerna i vägtrafik är oändligt mycket mindre där tid och avstånd mellan två mötande fordon är minimala i förhållande till det landande flygplanet versus banan. Det skulle innebära att i en självkörande bil måste föraren vara ännu mer alert än om han eller hon kör själv.

#7 • Uppdaterat: 2016-01-26 16:05
Mumma-48

Skrämmande att förlita sej helt på teknik. det är lika idiotiskt. När något händer, för att det händer är med 100 % säkert: Vems fel är det när den självkörande bilen krockar med den manuellt körande? Om en anhörig omkommer eller skadas i en sådan olycka och det visar sej att det var fel på den självkörande bilen kommer jag, och många med mej, stämma konstruktören till självkörningssystemet på skyhögt belopp. Och som Hackenbush skriver, det gäller att ha stor plånbok om man ska äga en sådan bil.

#8 • Uppdaterat: 2016-01-26 16:20
S-E S

Och så gäller det att förse alla terränggående 4x4 med självkörande utrustning. Det är ju så praktiskt när man kör mellan stock och sten?
Hur går det för de som älskar pinnen mellan sitsarna? Manuellt växlad självkörande?

#9 • Uppdaterat: 2016-01-26 17:45
keoh

Farsinerande att bilindustrin utvecklar en produkt som ingen kommer att köpa.
Varför skulle någon betala en halv miljon för en bil som kör själv när man kan boka en självklrande taxi för mindre pengar.

#a • Uppdaterat: 2016-01-26 18:19
pinjong

När man kör på säkra vägar dvs motorväg eller 2:1-väg med hastighetsgränser som troligen kommer att sänkas, så skulle det kännas helt OK att bilen tar över i högre grad än den ofta använda farthållaren. På mindre vägar är man däremot aktiv eftersom det där finns väldigt mycket mer som kan hända. Så man väljer själv; stor väg med lång transportsträcka=autonom färd. Korta sträckor på mindre vägar=egen kontroll.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.