Nästa artikel
Uppgifter: Volvo kan backa från löfte om elbilar
Nyheter

Uppgifter: Volvo kan backa från löfte om elbilar

Publicerad 2024-07-29 12:00 (uppdaterad 2024-07-30 12:32)
Till 2030 ska Volvo Cars enbart sälja elbilar, men nu kan de backa från sitt löfte och lägga fokus på laddhybrider.

Volvo Cars gjorde en rekordvinst under första kvartalet i år. Samtidigt har de ett ambitiöst mål om att enbart sälja elbilar till 2030. Men biltillverkaren kan tänkas att backa fån sitt löfte, rapporterar Automotive News Europe.

Enligt amerikanska Volvo-återförsäljare förväntar de sig att de kommer sälja hybridbilar långt in på 2030-talet eftersom efterfrågan på renodlade elbilar är för låg. 

– Vi måste göra det, eller så dör vi. Volvo har tagit sig vatten över huvudet med sin elbilsstrategi, säger en anonym återförsäljare till sajten.

Enligt andra källor som Automotive News har talat med kommer Volvo därför fokusera på att sälja laddhybrider i USA i väntan på att elbilsmarknaden mognar. De kommer försöka utnyttja Geelys kunskap om laddhybrider i ett försök att utöka sitt utbud av laddhybrider.

Senast i maj meddelade Geely att de skulle starta ett samarbete med Renault för att utveckla mer effektiva förbrännings- och hybridmotorer. Volvo Cars överväger även att uppdatera SPA1-plattformen som stödjer både mild- och laddhybridversioner av XC90 och XC60.

Produktionen av XC90 förväntas avslutas i maj 2030.

– Även om vi är övertygade om att elektrifiering är framtiden, kommer denna övergång inte att vara en linjär utveckling. Vi kommer att fortsätta investera i hela bredden av vårt produktsortiment, både i nya modeller och i löpande förbättringar av befintliga modeller, säger Russel Datz, presstalesperson på Volvo Cars. 

Uppdatering: Carup rapporterar att Volvo Cars kraftigt dementerar uppgifterna om att Volvo Cars skulle backa från sin ambition. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (13)

  • 2024-08-05 17:54 För att överhuvudtaget kunna…
  • 2024-08-05 17:40 Elake Måns skrev: Följande…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.