Nästa artikel
Tysklands elbilsbonus tas bort över en natt
Nyheter

Tysklands elbilsbonus tas bort över en natt

Publicerad 19 december 2023 (uppdaterad 19 december 2023)
Tyskland rycker bort den populära elbilsrabatten med omedelbar verkan eftersom kassan är slut.

Den tyska regeringen har på sätt och vis ”gjort en Sverige”. Bonusen för elbilar har plötsligt försvunnit, ett besked som överraskat många bilköpare.

Även den svenska regeringen tog bort elbilsbonusen för ett drygt år sedan med mycket kort varsel.

I Tyskland är det budgetproblem som gjort att subventionerna tagits bort – kassan är slut. Bonusen skulle oavsett ha försvunnit någon gång framöver och den ansvariga myndigheten uppger i ett pressmeddelande att bonusen varit framgångsrik och drivit på omställningen till eldrift.

Volkswagen och flera andra biltillverkare har dragit ned på takten i elbilsfabrikerna.

Det finns en risk att försäljningen av elbilar sjunker ytterligare på grund av beskedet. Redan nu har flera biltillverkare dragit i handbromsen när det gäller elbilstillverkning.

Stellantis har gått ut med ett erbjudande som innebär att koncernens bilmärken går in och garanterar elbilsbonusen till privatköpare under en övergångsperiod.

Bilköpare som redan köpt en elbil har fortfarande rätt till bonusen, men nya ansökningar tas inte emot. Sedan 2016 har Tyskland betalat ut motsvarande 111 miljarder kronor i bonus fördelat på 2,1 miljoner bilar.

Den svenska elbilsbonusen fick tidigare kritik för att bara gynna rika nybilsköpare som ändå haft råd med en elbil. Därför infördes ett bonustak på 700 000 kr. Elbilsandelen bland nyregistrerade bilar i Sverige har inte påverkats särskilt mycket av att bonusen togs bort.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 19 december 2023 "Elbilsandelen bland…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.