Nästa artikel
Trots rekordvinsten – Mercedes vill ha statligt stöd
Nyheter

Trots rekordvinsten – Mercedes vill ha statligt stöd

Publicerad 23 februari 2023 (uppdaterad 23 februari 2023)
Mercedes skickar hem cirka 700 anställda vid tillverkarens fabrik i Bremen och skickar notan till den tyska staten. Detta trots biltillverkarens nyligen redovisade vinst på 225 miljarder kronor. Ekvationen faller inte i god jord hos delar av landets politiska toppskikt. Beslutet har beskrivits som "oanständigt".

Mercedes har hamnat i politisk onåd efter biltillverkarens besked att korttidspermittera cirka 700 anställda vid fabriken i Bremen. Tillverkaren uppger leveransproblem i underleverantörsled som orsak till beslutet.

Beskedet om korttidspermitteringar, som kommer att finansieras genom det statliga arbetslöshetsprogrammet, kommer mer eller mindre i samma stund som biltillverkaren också redovisar en rörelsevinst motsvarande 225 miljarder kronor, före skatt.

Beslutet om korttidspermitteringar trots rekordvinst möts av kritik från flera tyska politiker. Dennis Radtke är vice ordförande för tyska CDU och sitter också med som ledamot i handelsfrågor i Europaparlamentet. Han ska ha reagerat starkt på Mercedes beslut.

– Att använda offentliga medel för att maximera sin vinst är oanständigt, säger han enligt tyska Automobilwoche.

Enligt permitteringsstödet betalar den tyska staten upp till 60 procent av den anställdes nettolön, förutsatt att minst en tiondel av de anställda vid samma arbetsplats drabbas av ett arbetsbortfall på mer än 10 procent av deras arbetstid. Något som alltså blir applicerbart i Mercedes fall.

Mercedes själva har mött kritiken genom att påminna om att man genom sin verksamhet också bidrar till den statliga arbetslöshetskassan. Någon exakt siffra har inte angetts, men tillverkaren benämner att de under de senaste tio åren bidragit med ett lågt ensiffrigt miljardbelopp till nämnda statskassa.  Man understryker också att man inte erhöll något från denna pott innan coronapandmin.

Möjligen möts biltillverkaren av förståelse av Tysklands arbetsmarknadsminister Hubertus Heil. Han har inte uttalat sig i den specifika frågan, men har tidigare delgett sin inställning till korttidspermitteringar i samband med coronapandemin.

– Korttidspermitteringar är dyrt för staten, men arbetslösheten skulle bli många gånger värre.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 23 februari 2023 Fast alternativet borde väl…
  • 23 februari 2023 Moraliskt tveksamt, men ett…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.