Nästa artikel
Trots invasionen – Shell försvarar köpet av rysk råolja
Nyheter

Trots invasionen – Shell försvarar köpet av rysk råolja

Publicerad 7 mars 2022 (uppdaterad 7 mars 2022)
Oljejätten Shell skulle lämna den ryska marknaden – men köpte bara några dagar senare över 700 000 fat rysk råolja.

Efter invasionen av Ukraina uppgav Shell att oljejätten skulle lämna den ryska marknaden. Shell skulle avbryta samarbetet med en ryska partnern Gazprom och lämna samtliga verksamheter i landet.

– Vi kan inte – och vi vill inte – stå och titta på, sa koncernchefen Ben van Beurden i ett uttalande.

Men några dagar senare kom plötsligt nya besked. Då köpte Shell ett stort parti med 725 000 fat rysk råolja som bolaget förväntades tjäna 200 miljoner kronor på. Shell uppgav att vissa köp är ”nödvändiga” för att produktionen på vissa raffinaderier och andra anläggningar ska kunna fortsätta, men att företaget ändå försöker fasa ut den ryska råoljan.

Kritikstorm

Kritiken lät inte vänta på sig. Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba frågade Shell på Twitter om inte ”rysk olja luktar ukrainskt blod för er?”.

På lördagkvällen försvarade Shell beslutet i ett uttalande. Att hitta alternativa källor görs inte över en natt, hävdar bolaget.

”För att vara tydliga: Utan en oavbruten tillgång till råolja till raffinaderierna kan inte energiindustrin fortsätta förse invånarna i Europa med viktiga produkter under de kommande veckorna. Olja från alternativa källor hade inte anlänt i tid för att undvika störningar i tillgången”, skrev bolaget, och hävdade samtidigt vinsten från de 725 000 faten ska skänkas till en fond för humanitärt bistånd i Ukraina.

”Vi har inte tagit lätt på det här beslutet och vi förstår den kraftiga reaktionen kring det.”

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 7 mars 2022 Jag håller helt med Shell.
  • 7 mars 2022 Shell är faktiskt det enda…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.