Nästa artikel
Transportstyrelsen om kryphålet: ”Inte speciellt vanligt”
Nyheter

Transportstyrelsen om kryphålet: ”Inte speciellt vanligt”

Publicerad 2024-10-31 15:45
Att skriva över bilar på okända personer och låta dem dra på sig miljonskulder är ovanligt, enligt Transportstyrelsen. Nu kritiseras systemet i en SR-granskning.

Tack vare en lucka i systemet för ägarbyte har kriminella kunnat registrera bilar på EU-migranter och dra på sig enorma skulder. Det rapporterar Sveriges Radio.

Okända personer har lyckats skriva mängder av bilar på EU-migranter utan svensk folkbokföringsadress. I ett av fallen fick en person brev från Kronofogden om att hon hade en skuld på över 1,3 miljoner kronor.

Det visade sig att hon hade 46 bilar registrerade på sig – bilar som fått parkeringsböter och andra obetalda avgifter.

Ägarbytena har inte genomförts med Transportstyrelsens digitala tjänst med bank-ID, utan på papper. Men myndigheten kan inte kontrollera uppgifterna i varje ägarbyte manuellt, enligt avdelningsdirektören Anna Berggrund.

– Det är ett stort flöde av registreringsbevis som hanteras kring ägarbyten varje år. Det möjliggör inte för oss att granska varje enskilt ärende manuellt. Så det är en avvägning mellan att vara korrekt men också effektiv, säger hon till Ekot.

Med Transportstyrelsens app blir det säkrare att göra ägarbyte. Niklas Carle

I en kommentar till Vi Bilägare uppger Mikael Andersson som är presschef på Transportstyrelsen att det ”inte är speciellt vanligt” att den här typen av situation uppstår.

– Under förra året genomfördes 3,7 miljoner ägarbyten i Sverige. Under samma tid har vi utrett 360 ärenden där det funnits påstådda oklarheter, säger han.

När ett ägarbyte genomförs på papper meddelas både den nya och gamla ägaren via brev till folkbokföringsadressen. Saknas det blir det mycket svårare att meddela personen.

– Om man får information om att man noterats som ägare till ett fordon, och det inte skulle stämma, ska man givetvis kontakta oss för utredning. Enligt den gällande lagstiftningen har man upp till ett år på sig att bestrida ett ägarbyte.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 2024-11-01 11:14 Transportstyrelsen är ett…
  • 2024-10-31 18:47 Sverige är ett paradis för…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.