Nästa artikel
Checklista: Sälja bilen privat eller via handlare – detta ska du tänka på
Guide

Checklista: Sälja bilen privat eller via handlare – detta ska du tänka på

Publicerad 20 december 2022 (uppdaterad 2024-05-22 15:48)
Att sälja bilen behöver inte vara så krångligt som många tror. Följ vår checklista och undvik nybörjarmissarna.
Innehåll

Sälja bilen privat

Att sälja bilen privat på annonssajter som exempelvis Blocket är vanligt. Du kan ofta få mer betalt än om du säljer bilen till en handlare om du kan tänka dig att göra jobbet själv. Men det finns några viktiga knep som du behöver tänka på.

Gör bilen klar för försäljning

  • Om du inte säljer en väldigt billig bil kan det i många fall löna sig att reparera eventuella repor och skador på bilen. Det ger ett bättre helheltsintryck.
  • Bilderna är viktiga. Gör en ordentlig biltvätt, även invändigt. Ställ upp bilen på en ljus plats – fotografera inte i mörker. Ta sedan flera bilder både på utsidan och insidan.
  • Var noggrann i annonstexten – ta med all utrustning som finns. Beskriv gärna när bilen servades senast, hur skicket är. Var ärlig.
  • Se gärna till att bilen är besiktigad och skattad. Det ökar chanserna att få den såld till bra pris.
  • Kom ihåg att leta fram vinterhjul inklusive låsmuttrar, domkraft, alla papper som fakturor och servicebok samt extranycklar.
  • Är du osäker på vad bilen är värd kan du använda olika tjänster på nätet, exempelvis Bilpriser.

Provkörning

När du har en köpare på gång ska du inte mörka några allvarliga fel på bilen – i så fall kan köparen dra dig inför domstol.

Be om att köparen legitimerar sig. Åk med i bilen under provkörningen.

Betalning: Så tar du betalt för bilen
  • Betalning med kontanter eller banköverföring via nätet är inte att rekommendera. Gå heller inte med på någon form av avbetalningsplan mellan privatpersoner och acceptera inga utländska checkar.
  • Mobilappen Swish är bättre – pengarna förs över direkt och kan inte dras tillbaka. Swish har en övre gräns på 150 000 kr.
  • Kostar bilen mer än så kan du göra upp affären på bankkontor eller med en så kallad postväxel.

Ägarbyte när du säljer bilen

När det är dags för affär behöver du göra ett ägarbyte. Det gör du enklast hos Transportstyrelsen, antingen på nätet eller i appen med Bank-ID. Det går även att registrera ägarbyte med del 2 av registreringsbeviset (den gula delen). Se till att du som säljare verkligen ser att blanketten skickas in med posten. Annars kan den nya köparen åka vidare med bilen trots att du fortfarande är ägare.

Saknar du registreringsbeviset behöver du beställa ett nytt hos Transportstyrelsen.

Kom ihåg att säga upp bilförsäkringen när du sålt bilen.

Se även till att skriva ett tydligt köpavtal i pappersform. Muntliga avtal är svåra att bevisa. Köpavtal finns att ladda ned hos exempelvis Blocket, If, M Sverige eller Konsumentverket. Kontraktet ska innehålla kända fel och all utrustning som följer med.

När ska jag sälja bilen?
  • Det är högsäsong för att sälja bilen under våren och hösten. Under vintern är det lite svårare, men inte omöjligt. Det beror även på vilken bil du försöker sälja – en cabriolet är till exempel hetast på våren.
Sälja bil med lån
  • Om du inte löst lånet på bilen behöver du göra det. Annars kan du behöva sälja bilen till en handlare istället. I vissa fall går det att, tillsammans med banken, överföra lånet till köparen, men det gör bilen mer svårsåld och det är inte säkert att långivaren accepterar den nya låntagaren.
Överlåta privatleasing
  • Om du privatleasar din bil kan du inte sälja den. Däremot kan du försöka överlåta leasingkontraktet på någon annan. Det görs med en ansökan hos leasinggivaren.
  • Skriv tydligt ut i annonsen att bilen är privatleasad och att annonsen gäller överlåtelse av kontraktet. Skriv även ut månadskostnaden samt andra villkor, till exempel hur långt du får köra per år enligt avtalet.

Kan jag bli ansvarig för fel på bilen efter att jag sålt den?

Ja, i vissa fall. Till exempel om du visste att bilen hade vissa fel och inte upplyste köparen om dem, eller om du lämnade fel uppgifter eller ljög om bilens fel.

I vissa fall kan köparen också få rätt mot säljaren om bilen är i betydligt sämre skick än vad som är rimligt med tanke på hur gammal bilen är, hur långt den gått och vad den kostade.


Sälja bilen till en bilhandlare eller på auktion

Att sälja bilen till en bilhandlare är betydligt enklare än till en privatperson. Du slipper göra jobbet själv. Å andra sidan får du betydligt sämre betalt.

Bilhandlaren ger ett pris för bilen som ofta blir högre om du samtidigt köper en annan bil av handlaren. Din inbytesbil blir då en del av affären.

Har du en gammal bil som gått långt är de sällan intressanta för bilhandlare.

De senaste åren har det också dykt upp en mängd olika företag som köper begagnade bilar i alla skick och prisklasser. Det kan vara en bra idé för den som inte vill lägga tid på att sälja bilen själv. Kolla upp företaget noga innan du skriver under avtalet.

Se upp för oseriösa bilförmedlare. En bilförmedlare försöker ofta sälja bilen vidare medan du själv fortfarande står som ägare. Det behöver inte alltid vara en dålig idé, men kontrollera företaget noga innan du skriver under avtalet.

Det går också att sälja bilen på auktion. Då sätter du ofta ett reservationspris som bilen måste uppnå för att du ska gå med på att sälja den. Kolla i avtalet vad som händer om bilen inte når upp till reservationspriset.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.