Nästa artikel
Trafikverket vädjar: Skippa vanliga trafikknepet i julhelgen
Nyheter

Trafikverket vädjar: Skippa vanliga trafikknepet i julhelgen

Publicerad Igår 6:30
Trafikverket avråder från ett klassiskt knep som många bilister använder sig av – och varnar för två områden som är särskilt utsatta för köer i mellandagarna. Här är tipsen du behöver för att ge dig ut på vägarna i julhelgen.

Många bilister kommer ge sig ut i trafiken under julhelgen. Det är några av årets mest trafikintensiva dagar då i genomsnitt 13–14 personer omkommer, enligt siffror från Transportstyrelsen.

Förutom att ta reda på hur väglaget är i Trafikverkets karta och ha koll på SMHI:s vädervarningar tipsar Trafikverket om att hålla sig till de större vägarna – även om många bilister annars gärna använder ”knepet” att välja en mindre väg där trafiken kanske flyter på bättre.

Anledningen är att de större vägarna ofta har mitträcke och intensivare snöröjning.

Det kan också vara klokt att hålla längre avstånd än på torra vägar. Vi Bilägares Erik Rönnblom påminner till exempel om den klassiska regeln att hålla tre sekunders avstånd till bilen framför.

”Hastighetsvarning och andra system gör ingen skillnad om man inte kan och använder tresekundersregeln”, skriver han i en krönika i senaste numret av Vi Bilägare.

”Hastighetsvarning och andra system gör ingen skillnad om man inte kan och använder tresekundersregeln”

På vintern finns risk att bakljus och registreringsskyltar snöar igen. Foto: Fredrik Diits Vikström

Vägarna med mest trafik

Ett annat tips som kan vara värt att tänka på är att bilda en så kallad räddningsgata om något hänt och trafiken står stilla. Det innebär att du ska stanna så långt ut mot vägrenen som möjligt – utan att riskera att köra ned i diket, förstås – vilket underlättar för utryckningsfordon och plogbilar.

De vägar som är mest trafikintensiva finns utmärkta på Trafikverkets karta. Myndigheten informerar särskilt om två områden där köer kan bildas i julhelgen. 

Först ut är E45:an som håller på att återställas efter jordskredet som inträffade i somras. Vid Lilla Edet blir vägen extra störningskänslig på grund av minskat antal öppna körfält.

Även i Stockholm brukar det bildas långa köer under storhelgerna och vilka tider som är värst kan du se på sajten Trafiken.nu. Där finns nämligen diagram som visar de mest trafikintensiva vägarna och tiderna.

Se upp med bilens tillåtna maxlast när du packar in familjen och alla väskor. Många moderna bilar har förbluffande låg maxlast och det gäller främst elbilar och laddhybrider, visar en granskning Vi Bilägare gjort. Foto: Niklas Carle

Tänd lamporna

I övrigt gäller samma regler i julhelgen som under resten av vintern – till exempel att borsta av bilen och skrapa rutorna ordentligt, tända bilens lampor och att se till att registreringsskylten och baklamporna är fria från snö.

– Är sikten dålig på grund av snörök eller det är mörkt ute är man som förare skyldig att se till att ha rätt belysning tänd, säger Conny Salestedt, regional trafiksamordnare på polisregion Mitt.

Tänk även på att inte överskrida bilens tillåtna maxlast. Att köra med övervikt är inte bara trafikfarligt utan också något som innebär böter om du stoppas av polis.

Ny plan inför vintern
  • Snöröjningen och krisberedskapen ska fungera betydligt bättre i år, lovar Trafikverket. En ny handlingsplan har tagits fram efter hårda kritiken från förra vintern.
  • Målet med handlingsplanen är att göra vägarna säkrare i vinter och se till att vinterväghållningen fungerar.
  • En av åtgärderna är att Trafikverket nu ska kunna fatta snabbare beslut vid akuta händelser. 
  • Andra åtgärder är att myndigheten nu kan flytta bilar som blockerar vägen snabbare, driftverksamheten har fått en dygnet runt-funktion, samarbetet med räddningstjänsten ska göras tydligare och bilisterna ska få bättre varningar vid trafikstörningar.

Karta: Mest trafikintensiva vägarna i jul- och nyårshelgen

Klicka för att se en större version.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.