Nästa artikel
TFF börjar med verkstadskontroller
Nyheter

TFF börjar med verkstadskontroller

Publicerad 14 maj 2014 (uppdaterad 14 maj 2014)
Trafikförsäkringsföreningen (TFF) kommer att börja göra stickprover på verkstäder som utför reparationer som ersätts av försäkringar.

Kontrollerna ska börja under våren och ambitionen är att kontrollera 700 reparationer under det första året.
– Stickproven kommer att göras på både pågående och avslutade reparationer och vi strävar efter en spridning vad gäller bilmärken och orter, säger Mats Olausson, VD på TFF.
Redan nu gör flera försökringsbolag egna kontroller men detta blir den första branschgemensamma kvalitetsundersökningen av verkstäder. Målet med kontrollerna är att få en helhetsbild av kvaliteten på verkstäderna genom att bland annat kontrollera om verkstäderna följer tillverkarnas reparationsanvisningar.

Diskutera: Litar du på din verkstad?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-05-14 12:22
Hackenbush

Ja där rinner mycket pengar mellan fingrarna på olika sätt.
Jag tror att många bilverkstäder inte har riktigt rent mjöl i påsen när det gäller försäkringsärendet utan de fläskar på för att dra så mycket pengar som möjligt från försäkringsbolagen.

#2 • Uppdaterat: 2014-05-14 13:23
Leif Kavander

Helt rätt Hacken, det anser jag med.

#3 • Uppdaterat: 2014-05-14 15:10
a128

Hackenbush:

kunden idetta fallet försäkringsbolaget får ett pris på uppdraget, verkstadens ansvar är att göra jobbet under konstens alla regler, prisättningen är ju som bekant fri, take it or leave it, krocksskadereparationer är dyra och ett gediget hantverk som inte alla är lämpade att utföra

#4 • Uppdaterat: 2014-05-14 15:32
Mistro

Ja det är ju inte enbart prisbilden som är viktig utan hur jobbet görs. Eftersom att man gör undersökningen så är det tydligt att försäkringsbolagen inte litar på bilverkstäderna.
En av mina bilar blev påkörd och behövde lackeras om och jag föreslog därför en billackerare för försäkringsbolaget som accepterades. Lackeraren sa att försäkringsjobben är tuffa och inga "guldjobb" som många tycks tro.
Kort därpå ringde försäkringsbolaget upp mig och var förbannade. Fick ange exakt VAD som var skadat på bilen ännu en gång då lackeraren hade skickat in fel uppgifter.
Helst ville de att jag skulle byta företag för att utföra arbetet eftersom att de nu hade tappat förtroendet för företaget,men jag förklarade att det rörde sig om ett missförstånd.

Oavsett detta så blev ersättningen nu mindre och jag och lackeraren fick stå för skillnaden själva.
Det är inte vilka verkstäder som helst som får försäkringsjobb och blir det problem är det lätt att jobben går till någon annan.

#5 • Uppdaterat: 2014-05-14 19:26
JorgenE

Är nog på tiden. Plåtslagaren / lackeraren / mafioson här på orten har gjort sig en mindre förmögenhet på att blåsa försäkringsbolag vid skador.
Nya delar beställs men monteras inte. Gamla begagnade delar monteras men på fakturorna är de givetvis nya.
Vid viltskador så åker gummihammaren fram ifall skadorna antas generera för lite pengar.

#6 • Uppdaterat: 2014-05-15 19:20
1storstark

Jag är själv i verkstadsbranscen och jag skulle aldrig våga lura försäkringsbolagen. Att bli avslöjad skulle få mig att skämmas ögonen ur mig. Vi sparar alla utbytta delar i minst 6 månader, ifall försäkringsbolaget vill kolla. De som fuskar brukar inte bli långlivade i branschen.

#7 • Uppdaterat: 2014-05-16 12:44
trasten

Det kan även bli konflikt mellan verkstad och kund när kunden vill ha med en massa extra på försäkringsskadan.

#8 • Uppdaterat: 2020-08-28 03:20
TudorTudorTudor

Tff försöker plötsligt bli mekaniker och kontrollanter för verkstäder....oh my god! Avskaffa tff som sätter folk i obestånd och inför istället normalt körförbud på bilar med ev försenad inbetalning av försäkring. Normal förseningsavgift, en snabb elektronisk varning via normal mail och sms om en bil saknar försäkring och är påställd för snabb åtgärdsplan till bilisten. Följ pengarna som tff drar in, granska och ta bort utsugaren tff för gott. Tff gör ingen nytta alls. Körförbud av oförsäkrad fordon gör nytta, förseningsavgift gör nytta snabb varningssignal gör nytta. Att som tff gör sätta folk i obestånd och hot gör INGEN NYTTA.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.