Nästa artikel
Tesla stämmer tysk bensinbolagsjätte
Nyheter

Tesla stämmer tysk bensinbolagsjätte

Publicerad 3 maj 2023 (uppdaterad 3 maj 2023)
Efter att ha nobbats att bygga ut ett eget laddinfrastrukturnät längs stora delar av autobahn stämmer nu Tesla det bolag som äger rättigheterna till 95 procent av alla rastplatser i Tyskland.

Tesla har nekats att installera sina egna laddstationer längs merparten av tyska autobahn. Anledningen är att nära 95 procent av alla rastplatser kopplade mot autobahn ägs av den tyska bensinbolagsjätten Tank & Rest.

Företaget har i princip monopol på att bestämma vad som ska etableras på dessa platser och har så här långt enbart valt andra leverantörer som tillåtits bygga laddstationer.

Därför har Tesla nu valt att stämma Tank & Rest. Den amerikanska elbilstillverkaren menar att ett sådant monopol inte bör gälla elektrifiering. Argumentet är att elmarknaden är en helt annan marknad än den mer traditionella marknaden med flytande bränslen och att det nuvarande monopolet ur konkurrenssynpunkt inte kan appliceras på båda dessa marknader. Tesla menar också att Tank & Rest, genom sitt monopol, ges för mycket makt.

Stämningsansökan är så här långt enbart inlämnad till lokal domstol i Düsseldorf. Det ses dock inte som uteslutet att frågan kan bli aktuell för EU-domstolen.

Som Vi Bilägare tidigare rapporterat så har EU-kommissionen tidigare tagit ett tydligt steg mot elektrifiering av fordonsparken. Nyligen enades om ett generellt förbud mot försäljning av nya bilar med förbränningsmotorer efter år 2035, med undantag för bilar som går att köra på syntetiska bränslen, så kallade e-bränslen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (6)

  • 4 maj 2023 Sen kan man också fråga sig…
  • 3 maj 2023 Jag förstod vad man manade,…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.