Nästa artikel
Svenska förare värst på sms
Nyheter

Svenska förare värst på sms

Publicerad 14 mars 2017 (uppdaterad 14 mars 2017)
En undersökning visar att svenska förare är värst i Europa på att rattsurfa. Fyra av tio svenska förare använder telefonen när de kör.
Underökningen visar att 86 procent av förarna förstår att mobiltelefonen påverkar uppmärksamheten i trafiken, men bara 31 procent anser att det är tveksamt eller felaktigt i trafiksäkerhetssynpunkt. 37 procent av de tillfrågade uppgav att de skickar sms och 16 procent att de använder sociala medier när de kör. Värst är åldersgruppen 18-36 där hela 56 procent medger att de sms:ar när de kör. Ungefär hälften uppgav att det skulle krävas ett totalförbud för att de ska sluta använda telefonen i bilen.

I Storbritannien diskuteras samtidigt tuffare tag mot telefonanvändare, livstids fängelse närmare bestämt. Ett förslag som nu diskuteras i den brittiska regeringen vill likställa rattsurfandet med rattfylleri, enligt brittisk lag kan då en förare som orsakat en olycka på grund av sitt telefonerande dömas för dråp.

Diskutera: Vad är en rimlig straffnivå för rattsurfande?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-03-14 10:56
Mattse

Det är väl bara att titta på bötesbeloppen på andra trafikförseelser för att se vad som avskräcker.

Fortkörning: de allra flesta kör för fort. Ta som ex Essingeleden en valfri vardag innan det köar upp. Hastighetsgränsen är 70 km/h men alla ligger i "trafikrytmen" som är ca 90 km/h. Kostar 2400 kr i böter, vilket inte avskräcker.

Dagligen ser man mängder av bilister som ej stannar vid rödljus eller inte släpper över gående. Kostar 3000 kr i böter, vilket inte avskräcker.

De få gånger som polisen rapporterar att de utfört trafikövervakning så är det alltid några som åker fast för rattfylla. Enkel rattfylla ger böter på någon tusenlapp eller fängelse upp till 6 mån, samt återkallelse av körkort mellan 1 mån till 3 år. Grov fylla kan ge fängelse i upp till två år. Dessa straff avskräcker inte de som sätter sig fulla bakom ratten.

De flesta har dock ett omdöme när det kommer till att köra påverkad och att det är något man INTE gör. Så är det bara. Oavsett om det leder till straff eller inte. Det är denna mentalitet som måste in i folks medvetande även när det gäller rattsurfande. Det spelar ingen roll om man får böter eller inte, rattsurf är något man INTE ska göra bakom ratten. Först då kan samhället komma tillrätta med problemet.

#2 • Uppdaterat: 2017-03-14 10:59
Hackenbush

När man sitter där med telefonen i handen och har orsakat en krasch där någon dör är det egentligen försent för att fatta vad man gjort.

#3 • Uppdaterat: 2024-04-08 13:08
Gäst (ej verifierad)

Sällar mig till britterna!

#4 • Uppdaterat: 2017-03-14 12:00
pinjong

Bötesbeloppet sätts nog i relation till risken för upptäckt. Om bötesbeloppet är 10.000 kr och risken för upptäckt är 1:10.000 så har bötesbeloppet ingen effekt. Det går förmodligen inte heller att informera bort problemet eftersom det är så otroligt viktigt att sända just det där SMS:et. Återstår tekniska lösningar där det blir ett kraftigt mervärde att låta bilen presentera mobilinnehållet och hantera kommuniationen. Dit är vi på väg i snabb takt verkar det.

#5 • Uppdaterat: 2017-03-14 13:15
40-talisten

Är det verkligen ingen av forumets aktiva som SMS:ar under körning? Själv klarar jag knappt av detta hemma i soffan...

#6 • Uppdaterat: 2017-03-14 13:18
Hackenbush

Det finns ju så många inte speciellt dyra lösningar på handsfree man kan skaffa om man är så viktig att man absolut måste ta varenda samtal eller ringa upp någon så fort man satt sig i bilen.

#7 • Uppdaterat: 2017-03-14 13:47
L. Mäkinen

Jag SMS:ar under körning, men utan att knappa. När det kommer meddelanden frågar bilen om de ska läsas upp och så kan man diktera ett svar muntligt. Inte krångligare än att prata med en passagerare.

#8 • Uppdaterat: 2017-03-14 13:59
Hackenbush

Sms:ar aldrig under körning eller annat. Mobilen blir i fickan på jackan. Däremot ringer jag upp eller tar emot samtal om det behövs men jag har ju handsfree och jag kan ringa upp folk med röststyrning om jag vill men inget telefonsamtal är så viktigt att jag måste ringa upp någon medan jag kör bil faktiskt.
Om jag kan sms:a med röststyrning som Mäkinen vet jag inte, har aldrig kollat det.

#9 • Uppdaterat: 2017-03-14 15:16
BBT6

Jag SMS:ar med röststyrning i Golfen via Carplay. Sköter även min Tomtom navigator med röststyrning om det skulle behövas.
I Forden är det handsfree med öronmussla och inga SMS som gäller.

#a • Uppdaterat: 2017-03-14 16:33
systembolaget

precis som Lasse J så sällar jag mej till britterna, här jamsar vi inte .

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.