Nästa artikel
Storbritannien återinför förbränningsmotorförbud
Nyheter

Storbritannien återinför förbränningsmotorförbud

Publicerad Igår 16:30
För ett år meddelande Storbritannien att landet skjuter upp sitt förbud mot nybilsförsäljning av bensin- och dieselbilar till 2035. Nu flyttas förbudet tillbaka, dock med en betydande förändring.

Diskussioner kring förbud av nybilsförsäljning av bensin- och dieselbilar är en het fråga inom EU men även på de brittiska öarna. Förra hösten avslöjade Storbritanniens dåvarande premiärminister Rishi Sunak att de skjuter upp det planerade förbudet från 2030, till 2035. Nu kommer nya besked, rapporter The Guardian.

Nya Labourregeringen med Keir Starmer i spetsen återinför det ursprungliga förbudet till 2030. Samtidigt kommer försäljningen av nya hybrider undantas fram till 2035 när ett totalförbud av nya förbränningsmotorer införs.

Oklart är dock vilken eller vilka sorters hybrider som tillåts fram till 2035. Det slutgiltiga beslutet kommer tas i samråd med biltillverkare och andra berörda parter.

Kritiker menar att beslutet är en förändring av partiets valmanifest. Inför valet lovade Labour att helt och hållet förbjuda försäljning av nya bilar med förbränningsmotorer till 2030.

En intressant detalj är att i augusti bestod 22,6 procent av nybilsförsäljningen av elbilar, den högsta siffran sedan december 2022. En förklaring är faktiskt minskad efterfrågan på elbilar i Storbritannien.

För att bilmärkena skulle komma över en tvingande minimigräns för antalet elbilar som säljs av tillverkarna (det så kallade ZEV-mandate) har ett priskrig utbrutit och försäljningen har då återigen ökat. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • Igår 22:32 Redan i ingressen: https:/…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.