Nästa artikel
Stora och tunga bilar skördar fler offer än de räddar
Nyheter

Stora och tunga bilar skördar fler offer än de räddar

Publicerad 2024-09-02 13:30
Det är säkrare för föraren att sitta i en tung suv än en liten kompaktbil vid en olycka. Men för andra trafikanter är det precis tvärt om, visar nya siffror.

Det är ingen hemlighet att stora och tunga bilar kan vara säkrare att sitta i för föraren och passagerarna än en mindre och lättare bil vid en krock.

Men nu visar en granskning The Economist gjort att antalet personer som omkommer i olyckor där stora suvar och pickuper är inblandade är betydligt fler än antalet personer som ”räddas” av att åka i dessa fordon.

Tidningen har gått igenom tio års olycksstatistik från amerikanska vägar i ett antal delstater och som täcker en dryg tredjedel av den amerikanska befolkningen.

Siffrorna visar att:

  • Risken att föraren eller passagerarna i en tung pickup omkommer vid en olycka är omkring hälften så stor som i en bil i kompaktklassen.
  • Men risken för personer utanför bilen att omkomma är omkring sju gånger högre vid en krock med en tung pickup än med en kompaktbil. Ju tyngre bilen är, desto högre är risken att andra kommer dö vid en olycka.
  • Slutsatsen blir att för varje liv som de tyngsta en procenten av suvarna och pickuperna räddar, förlorar mer än tolv personer sina liv i andra bilar.
Att åka i en tung suv ökar säkerheten – men bara för den som åker i suven. Foto: Erik Söderholm

Michael Anderson vid University of California liknar den ökande försäljningen av suvar vid en militär kapprustning.

– När du ser att bilarna omkring dig blir tyngre vill du skydda dig själv genom att köpa en större och tyngre bil, säger han till tidningen.

Biltillverkarna som säljer suvar hänvisar till att nya bilar har många system som ska öka säkerheten och att bilens tyngd inte är det enda som påverkar utgången vid en olycka.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (104)

  • 2024-09-13 06:27 Angående växthusgaser så är…
  • 2024-09-13 06:22 Frågan är väl också varför…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.