Nästa artikel
Stor ökning av antalet stoppade förare vid gränserna
Nyheter

Stor ökning av antalet stoppade förare vid gränserna

Publicerad 31 oktober 2022 (uppdaterad 31 oktober 2022)
Tullverket har stoppat fler påverkade förare hittills i år än under hela förra året. Flera av dem är lastbilschaufförer som tar centralstimulerande droger.

Allt fler förare som är påverkade av narkotika eller alkohol stoppas av Tullverket. Hittills i år har hela 33 procent fler förare stoppats vid Sveriges gränser än varje enskilt år sedan 2016.

– Vi är såklart nöjda med att ha förhindrat dessa trafikfarliga förare från att ge sig ut på våra vägar. Samtidigt är det ett dystert rekord att vi stoppat fler rattonyktra förare under årets tio första månader än vad vi gjorde under hela 2021, säger Oscar Lindvall, biträdande enhetschef vid Tullverkets kontrollavdelning Syd.

Trafiken över gränserna minskade under pandemin och det påverkar statistiken. Flest förare stoppas i södra Sverige men ökningen är procentuellt störst i Västsverige.

En tredjedel av de förare som stoppats för rattonykterhet är yrkeschaufförer. För att hålla sig vakna under de långa arbetspassen tar vissa av dem droger som exempelvis amfetamin.

– Förutom att det snedvrider konkurrensen så är det fullkomligt livsfarligt när tunga lastbilstrailers framförs på våra landsvägar av drogpåverkade förare, säger Oscar Lindvall.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 31 oktober 2022 Vart ska det sluta med denna…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.