Nästa artikel
Stockholms nya miljözon kan vara olaglig
Nyheter

Stockholms nya miljözon kan vara olaglig

Publicerad 2024-01-18 13:32 (uppdaterad 2024-01-18 13:41)
EU-kommissionen inleder en granskning av Stockholms nya miljözon som eventuellt kan bryta mot den fria rörligheten.

Den 31 december 2024 är det tänkt att Stockholms nya miljözon ska införas. Det innebär att bensin- och dieselbilar förbjuds från ett område som är 20 kvarter stort i de mest centrala delarna.

Nu står det klart att EU-kommissionen ska granska miljözonen, uppger Miljöpartiet i Stockholm. Anledningen är att den kan bryta mot den fria rörligheten inom EU, som inte får inskränkas.

Karta: Openstreetmap

Men det finns undantag från den regeln och det har att göra med att skydda hälsa och miljö. Stadens bedömning är att kriterierna är uppfyllda.

– Hälsoeffekterna av dålig luftkvalitet är väl belagda. Avgaserna i Stockholm gör att spädbarn får sämre lungor och äldre dör i förtid. Miljözonen i city införs i ett område med många människor i rörelse, där vi vet att luftkvaliteten behöver bli bättre, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd i Stockholms stad.

I nuläget är planen fortfarande att införa miljözonen på nyårsafton 2024.

Miljözon klass 3
  • 20 kvarter i de mest centrala delarna av Stockholm ska ingå i miljözon klass 3 som planerar att införas den 31 december 2024.
  • Alla bensin- och dieselbilar blir förbjudna, inklusive laddhybrider. Gasbilar som uppfyller Euro 6-utsläppskraven omfattas inte.
  • Elbilar och vätgasbilar blir tillåtna. Det blir även polisbilar, ambulanser, färdtjänstbilar, läkare, militärfordon och transporter av rörelsehindrade.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 2024-01-19 17:53 Och de som egentligen inte…
  • 2024-01-19 10:42 Bilar har på kort tid fått …
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.