Nya bilar uppställda i Södertälje hamn, i väntan på vidare transport.

Nästa artikel
Statistik: Privatmarknaden fortfarande iskall
Nyheter

Statistik: Privatmarknaden fortfarande iskall

Publicerad 1 december 2023 (uppdaterad 1 december 2023)

Nya bilar uppställda i Södertälje hamn, i väntan på vidare transport.

Allt färre privatpersoner köper nya bilar – men företagen håller uppe statistiken. Så här såg den svenska bilmarknaden ut i november.

I november registrerades 25 406 nya personbilar i Sverige. Det är en minskning med 0,7 procent jämfört med samma månad förra året, uppger branschorganisationen Mobility Sweden.

Andelen laddbara bilar har minskat något, men står fortfarande för en majoritet av nyregistreringarna med 60,5 procent av marknaden. 39,7 procent var rena elbilar, vilket är en minskning med 7,3 procent jämfört med förra året.

Enligt Mobility Sweden är det företagen som driver marknaden. Två av tre nya bilar köps av företag. Privatmarknaden beskrivs som iskall, något som också återspeglas i branschens interna orderstatistik där det syns en kraftig nedgång för laddbara bilar.

– Det är starkt kopplat till att det är ett år sedan klimatbonusen togs bort samt konjunkturläget, säger Sofia Linder, chefsekonom på Mobility Sweden, i ett pressmeddelande.

Hittills i år är Tesla Model Y den populäraste nya bilen, men i november lyckades Volvo XC40 köra om med drygt 180 bilars marginal. Trots blockaden registrerades mer än dubbelt så många nya Teslabilar i Sverige i november jämfört med månaden innan.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (32)

  • 5 december 2023 Tyvärr en usel elbil Optimus…
  • 5 december 2023 Ok, då kanske man får skriva…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.