Nästa artikel
Sommartid bidrar till färre viltolyckor
Nyheter

Sommartid bidrar till färre viltolyckor

Publicerad 8 november 2022
Det finns ett samband mellan ökade viltolyckor och vintertidsomställning, visar en ny studie.

Diskussionen om att avskaffa tidsomställningen mellan sommar och vintertid har åter aktualiserats. Nu ligger ett förslag på EU-nivå att avskaffa tidsomställningen, något som vare sig EU:s ministerråd eller den svenska regeringen ännu tagit ställning till.

Om EU skulle landa i att slopa tidsomställningen skulle det innebära att varje medlemsland själv får besluta om vilken normaltid som ska gälla i sitt land.

Att peka mot att just sommartid, som permanent tidsangivelse, skulle bli det givna valet i Sverige vore därmed att förekomma flera ännu ej tagna beslut. Men enligt den vetenskapliga tidskriften Current Biology, som stödjer sin tes på en utredning sammansatt av den amerikanska motsvarigheten till svenska Trafikverket, skulle sommartid bidra till att minska antalet viltolyckor.

Current Biology menar också att just omställningen från sommartid till vintertid historiskt sett inneburit en betydande tillfällig ökning av andelen viltolyckor

Enligt de samlade rapporterna så är det 14 gånger mer sannolikt att bilister råkar ut för att köra på ett rådjur under skymning än annars. Överhuvudtaget ser forskare ett samband mellan det ökade antalet viltolyckor och skymning samt under dygnets nattperiod.

Current Biology menar också att just omställningen från sommartid till vintertid historiskt sett inneburit en betydande tillfällig ökning av andelen viltolyckor.

Forskarnas rapport stödjer i sin tur sig på mer än en miljon rapporterade olyckstillfällen mellan rådjur och personbilar, som skett under en längre tidsperiod i USA. Av alla dokumenterade olycksfall sägs risken för en viltolycka framförallt föreligga när skymningen faller på kvällen. En omställning till permanent sommartid i kombination med en strävan att minska trafikflödet på vägarna under skymningstimmarnas mest kritiska tidpunkter skulle kunna bidra till en högre trafiksäkerhet, med färre viltolyckor.

Frågan om att avskaffa tidsomställningen i Norden, är en fråga som Finland inledningsvis har adresserat, redan hösten 2017. Frågan grundar sig ett finskt medborgarförslag som redan då samlade in över 70 000 namnunderskrifter för en sådan avskaffning.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 8 november 2022 Snooker - jag håller med dig…
  • 8 november 2022 N-iklas skrev: Bra bilförare…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.