Att viltolyckor är ett stort problem är knappast någon överraskning för bilister, särskilt i gryning och skymning. Men risken varierar med årstid och plats och på Nationella Viltolycksrådets hemsida kan du se vilka vägar i ditt område där du ska vara extra uppmärksam.
De överlägset flesta viltolyckorna sker med rådjur. Därefter följer vildsvin, älg och dovhjort. Vanligtvis står dessa fyra viltslag för mer än 98 procent av alla olyckor enligt statistik från Nationella Viltolycksrådet.
Högre risk utan stängsel
Vägar som saknar viltstängsel har högre risk och detsamma gäller vägar med näraliggande tät vegetation.
Det är lätt att tro att tiden räcker till för att hinna reagera men det är sällan fallet. De flesta av oss håller uppmärksamheten på vägen men för att ha en realistisk möjlighet att reagera och undvika en kollision gäller att hålla lika stor koll på sidan av vägen.
En märklig händelse som inträffade för ungefär en vecka sedan var när en bilist körde på 17 vildsvin, mer eller mindre samtidigt. Det är därför viktigt att ta varningsmärken för vilt på allvar men även där sådana inte finns måste man vara extra uppmärksam den här årstiden.
10 000 i böter
Att inte följa reglerna, som du kan läsa om i faktarutan här intill, kan bli dyrt. En man dömdes av Norrtälje tingsrätt till 10 000 kronor i böter, 40 dagsböter à 250 kronor, för förseelse mot jaktlagen. Han anmälde inte olyckan förrän fem dagar efter olyckan som skedde på väg 76 i Skebobruk i norra Uppland.
Enligt Norrtälje Tidning körde bilföraren på ett rådjur eller vildsvin och stannade så snart det var möjligt.
Det enda föraren såg av kollissionen var en brun hårtuss som fastnat på bilen men han märkte inte ut olycksplatsen. När han efter flera försök inte fått kontakt med polisen på 114 14 gav han upp och kontaktade polisen först fem dagar senare. Detta ledde till åtal för förseelse mot jaktlagen.
Tingsrätten ifrågasätter inte att det kan ha varit svårt att komma fram till polisen, men menar i domen att ”det har ålegat honom att göra fler försök på det numret eller ringa 112 för att han ska anses ha gjort vad som på honom ankommit i den uppkomna situationen”.
Läs också: Högsäsong för vilt: Nu sker fem viltolyckor – i timmen
• Om du råkat ut för en viltolycka ska du ringa 112 och göra en polisanmälan.
• Du ska även placera ut en varningstriangel samt märka ut platsen där olyckan skett på den sida av vägen där djuret försvann och reglerna är samma även om djuret inte är synbart skadat eller ligger avlidet kvar på platsen.
• Skyldigheten gäller älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv lo, utter, örn och mufflonfår. Att inte anmäla en viltolycka med nämnda djur är straffbart, klassas som en smitningsolycka och kan ge böter. Du behöver även anmäla ifall du har kört på en ren, även om renar inte räknas som vilt.
• Förutom att lämna uppgifter om vem du är och vilket fordon du kör behövs positionen på olycksplatsen, gärna med GPS-koordinater. Ett bra sätt att veta var man befinner sig är att läsa av koordinaterna i Nationella Viltolycksrådets app som finns för nedladdning till Iphone och Android.
• Det är bra om du kan ange vilken typ av djur som är inblandat, om det finns kvar på platsen eller i vilken riktning det försvann. Följ eller spåra inte ett skadat djur själv, polisen kontaktar en jägare med särskild kompetens att spåra påkörda djur.
• Det finns en speciell markeringsremsa som kan användas för att markera platsen där djuret ligger eller där det lämnat platsen. Den delas bland annat ut på bilprovningsstationer och finns i en del nya bilar. Om du inte har någon markeringsremsa kan du märka ut platsen med något annat som är väl synligt, till exempel en plastpåse eller en halsduk. Här kan du ladda ner markeringsremsa på Nationella viltolycksrådets webbplats.
Ämnen i artikeln
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.
Kommentarer
När fler och fler flyttar till stan och mest kör på motorvägar med adaptiv farthållare...
Är man rätt hjälplösa ute i den hårda verkligheten på de mindre vägarna.
112 gäller ALLTID för pågående ärenden. 11414 kan man ringa om man har frågor om livet i allmänhet.
Samtidigt i Malmö ...
Varför ringa fem dagar senare? Försäkringsärende?
Jarl, har det hänt samma sak i Malmö?
En del mycket märkliga kommentarer här..., bra bilforum som kan misstas för Flashback.
Man får tydligen inte böter, om man inte anmäler !
Polisen svarar inte i telefon. Skönt land Sverige blivit.... lol
Med tanke på hur det körs i trafiken, och framför allt för fort, är jag inte förvånad att viltolyckorna ökar.
Syftet med anmälan är bla. att polisen kontaktar en lokal jägare och jägaren letar efter djuret och vid behov avlivar djuret, för att djuret inte skall lida i onödan. Att ringa efter 5 dagar uppfyller inte syftet och har försäkringen i åtanken! Jag ser inget anmärkningsvärt i beslutet. Kör man bil får man följa lagar och regler som finns, svårare än så är det inte. Jag ser inget i artikel som tyder på att antalet viltolyckor har ökat. Även om det har gjort det, kan det ha med ökade trafik i allmänhet eller pendlandet att göra (om det har gjort det i huvudtaget) Att man tar ogrundade slutsatser utan belägg eller sammanhang verkar vara större problem än trafikolyckor.
Paginering
Observera att det konto du använder för att kommentera artiklar skiljer sig från det konto som används för att logga in och läsa Premium-innehåll.