Tjänsten gör det möjligt att söka på område, märke, årsmodell med mera.

Nästa artikel
Söktjänsten hittar fordonsuppgifter utan regnummer
Nyheter

Söktjänsten hittar fordonsuppgifter utan regnummer

Publicerad 7 juli 2023 (uppdaterad 11 juli 2023)

Tjänsten gör det möjligt att söka på område, märke, årsmodell med mera.

En söktjänst som tillåter användaren att söka efter bilar och på så sätt hitta deras ägare kritiseras av försäkringsbolaget If.

Söktjänsten gör det möjligt att söka fordonsuppgifter på bland annat märke, modell och färg. Hittar användaren bilen de är ute efter är det endast ett knapptryck till att hitta ägaren och få reda på adress och ibland även telefonnummer.

Försäkringsbolaget If menar att en sådan här tjänst gör det enkelt för kriminella nätverk att kartlägga bilar för potentiell stöld vilket SVT är först att rapportera om.

– Som jag har sett av verktyget så är det ju så att man kan titta på det baklänges så att säga. Att man letar upp vilket fordon det faktiskt är man vill ha och på det sättet också identifiera var någonstans man kan anträffa bilen och var ägaren bor. Det är djupt olyckligt, säger Ann Hassel Tano från If till SVT.

Vd:n för tjänsten Christian Nilsson menar att tjänsten är menad att hjälpa folk som ska köpa bil och bilentusiaster. Så här svarar han på kritiken från If:

– Teoretiskt ja, men inte på samma sätt. För om du hittar tio bilar i ett område och alla står parkerade i ett garage på nätterna så har du ingen nytta av det hela. Vi vill inte att det här ska användas på ett felaktigt sätt. Vi vill hjälpa användare på ett positivt sätt, säger han till SVT.

2019 gjorde Christian Nilsson en ansökan till Transportstyrelsen om att få använda deras vägtrafikregister, men nekades.

– De kunde inte säkerställa att den personliga integriteten inte hotades, så därför valde vi att avvisa deras ansökan, säger Susanna Dahlberg på Transportstyrelsen till SVT.

På sajten står det dock att uppgifterna kommer från Transportstyrelsen, men vd:n menar att informationen kommer från annat håll men grundar sig på myndighetens vägtrafikregister.

– Jag kan inte uppge varifrån vi får datan eftersom det är en företagshemlighet, säger Christian Nilsson till SVT.

På frågan hur en fordonsägare kan ta bort sina uppgifter från sidan svarar vd:n att man får vända sig till Transportstyrelsen eftersom det är publika data.

Uppdatering: Sajtens vd Christian Nilsson menar att det inte ska gå att komma åt uppgifter om ägaren när man söker från modell och märke utan att vara inloggad. Åtgärder ska tas för att ta bort den möjligheten. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (11)

  • 20 juli 2023 Axa skrev: Mc Vad menar du?…
  • 10 juli 2023 Mc Vad menar du? Menar du…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.