Nästa artikel
Snart dags för nästa steg i Teslas plan: ”Mycket stor skala”
Nyheter

Snart dags för nästa steg i Teslas plan: ”Mycket stor skala”

Publicerad 13 februari 2023
Tesla ska presentera flera nyheter den 1 mars. Spekulationerna om vad som ska presenteras redan igång – men allt från de tidigare planerna är inte uppnått.

Tesla har bekräftat att företaget nästa investerardag blir den 1 mars, och då ska den tredje delen av Teslas så kallade ”Master Plan” presenteras vid fabriken i Texas.

I tidigare planer, som presenterades 2006 och 2016, har Elon Musk bland annat offentliggjort planer på elsportbilen Tesla Roadster, som möjliggjorde lanseringen av Model S. Den skulle i sin tur göra lanseringen av Model 3 möjlig.

Nu är det alltså snart dags för tredje upplagan av planen och Elon Musk uppger att det handlar om att uppnå ”mycket stor skala”. På Twitter skriver han att Tesla ska presentera en ”plan för en helt hållbar energiframtid för jorden”.

Billigare elbilsmodell

Tesla ska utveckla en ny plattform för att effektivisera utvecklingen och det finns även planer på en uppdaterad version av Model 3. Dessutom kan det dyka upp information om en mindre och billigare elbil under Model 3, samt en självkörande taxibil.

Kritiker har hävdat att köpet av Twitter, tillsammans med alla hans övriga projekt, gjort Elon Musk distraherad och att Tesla ännu inte börjat bygga varken sportbilen Roadster, lastbilen Semi eller pickupen Cybertruck. Ett annat orosmoln är Teslas aktie – börsvärdet rasade under 2022. Men Elon Musk är inte uppgiven.

– Framtiden är ljus, skriver han på Twitter.

Så har det gått

Tesla har klarat vissa av målen i sina tidigare planer. Men inte alla.

Första planen
  • Bygg en sportbil. Detta uppnåddes med första generationen Tesla Roadster.
  • Använd pengarna från Roadster för att bygga en mer överkomlig bil. Vad som är överkomligt är förstås upp till var och en, men att Tesla lanserade Model S som var billigare än Roadster står klart.
  • Använd pengarna från Model S för att bygga Model 3. Uppnått, men från början var tanken att Model 3 skulle kosta från 35 000 dollar. Den versionen blev visserligen verklighet, men inte långvarig.
  • Lansera elprodukter för hemmet, som hembatterier och solcellspaneler. Detta är också uppnått.
Andra planen
  • Sälj integrerade energiprodukter som solcellspaneler och batterilagring för hemmet. Uppnått.
  • Utöka modellutbudet för att täcka alla stora segment. Delvis uppnått – Model X och Model Y har lanserats, men varken Cybertruck eller andra generationen Roadster är ute på vägarna.
  • Utveckla teknik för självkörning som är tio gånger säkrare än att köra själv. Tekniken är utvecklad, men har kritiserats hårt från olika håll. Bilarna är inte helt självkörande. Vad som är tio gånger säkrare än att köra manuellt är också Teslas egen uträkning.
  • Gör det möjligt att tjäna pengar på bilen när du inte använder den. Ej uppnått.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (11)

  • 13 februari 2023 SUV är bara ett positivt…
  • 13 februari 2023 Definitionen av Suv skulle…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.