Nästa artikel
Skrotade Teslan dök upp – i krigets Ukraina
Nyheter

Skrotade Teslan dök upp – i krigets Ukraina

Publicerad 11 augusti 2023
Ägaren fick notis i mobilen – någon lyssnade på Drake via hans Spotify.

Sent förra året råkade Jay Yarow, redaktör på den amerikanska nyhetskanalen CNBC, ut för en olycka med sin Tesla Model X.

Skadorna på bilen var så allvarliga att försäkringsbolaget skrev av den som en total förlust – och den var därmed borta från Jay Yarows liv.

Men i augusti i år gav sig bilen plötsligt till känna igen. Efter månader i dvala var bilens dator åter uppkopplad till internet, och började skicka notiser till CNBC-redaktörens mobiltelefon. 

GPS-systemet visade att Teslan nu befann sig i närheten av krigsfronten i södra Ukraina, där någon lyssnade på rapparen Drake via Yarows konto i bilens inbyggda Spotify-app.

Jay Yarow delade historien på det sociala nätverket X, tidigare känt som Twitter.

Inlägget blev viralt, och föranledde en artikel på CNBC:s hemsida som förklarar hur bilen kunde ta sig från en bilskrot på USA:s östkust till ett krigshärjat land på andra sidan jorden.

Förklaringen är det amerikanska systemet med så kallade Salvage Auctions, där försäkringsbolag säljer inlösta bilar till allmänheten på auktion.

Auktionerna sker på internet via hemsidor som Copart, och köparna är ofta baserade i helt andra delar av världen. I det här fallet verkar det alltså ha varit någon i Ukraina som vann budgivningen för Jay Yarows krockade Tesla, och som ägnat de senaste månaderna åt att reparera den.

Den här typen av händelseförlopp har väckt oro hos vissa, som ifrågasätter säkerheten i bilar som varit inblandade i allvarliga olyckor för att sedan repareras, ibland med tvivelaktiga metoder.

Med dagens uppkopplade, datoriserade bilar kommer också nya bekymmer kring IT-säkerhet och integritetsskydd i sådana situationer. Datorn i en modern bil kan innehålla mängder av privat information om sin ägare.

Ken Tindell, teknisk chef för säkerhetsfirman Canis Labs, bekräftar för CNBC att det här kan innebära en säkerhetsrisk, och påpekar att en känd persons resehistorik, kalender och telefonbok kan vara värda mycket pengar för en kidnappare eller utpressare.

– Det behövs större allmän förståelse bland återförsäljare och ägare att det finns ett problem med privata data i fordon, säger han, och jämför det med att få sin mobiltelefon eller bärbara dator stulen. 

IT-jätten Apple har en funktion som gör att man i vissa fall kan se till att all information från en stulen eller borttappad enhet raderas så fort den blir ansluten till internet.

Tesla har ännu inte någon sådan funktion, trots att problemet påpekats tidigare. De hjälpte däremot Jay Yarow genom att instruera honom i hur man kopplar bort ett gammalt fordon från sitt Tesla-konto.

Själv verkar Yarow ta det hela med en klackspark. ”Nu har jag dåligt samvete för att jag loggar ut. De kanske behövde Drake för att behålla kämparglöden, skriver han i en kommentar på X.
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.