Nästa artikel
Självkörande bilar lär sig kroppsspråk för att köra mer som människor
Nyheter

Självkörande bilar lär sig kroppsspråk för att köra mer som människor

Publicerad 31 augusti 2020
Nu testas en ny lösning för att lära självkörande bilar att köra som människor.

En av utmaningarna med att lansera självkörande bilar på bred front är att de ofta kör på ett sätt som mänskliga förare inte gör. De är inte programmerade att ta genvägar utan ska i varje fall ta det säkra före det osäkra.

Det kan ställa till problem och missförstånd i trafiksituationer där självkörande bilar blandas med ”vanliga” bilar som körs av mänskliga förare.

Ett tydligt exempel kan vara en byggarbetare som håller i en stoppskylt vid ett vägarbete men samtidigt vinkar fram bilar med andra handen. En annan situation som kan vara svår för självkörande bilar är en fotgängare som är på väg över ett övergångsställe men vinkar att bilen kan passera.

Ett sätt att försöka lösa problemet är att lära självkörande bilar vissa baskunskaper i kroppsspråk. Det gör till exempel företaget Cruise som utvecklar teknik för självkörande bilar i San Francisco.

Företaget har anlitat flera utvecklare som lär självkörande bilar hur det kan se ut när människor hälsar på varandra, vinkar med händerna, pratar i telefon, vinkar in en taxi eller gör andra rörelser.

Det ska göra att självkörande bilar bättre förstår vilka rörelser de behöver ta hänsyn till och vilka de kan strunta i. Cruise filmade fem anställda som gjorde olika typer av rörelser och ska nu träna sina bilar att känna igen dem.

”När våra bilar tränats med den här datan är de bättre rustade för att klara av olika situationer som kan uppstå vid stadskörning”, skriver Casey Weaver, utvecklingschef på Cruise, i en artikel om tekniken.

Läs också: Nissan gör helt om: Självkörande bilar dröjer

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2023-01-17 18:29
Gäst (ej verifierad)

Värden bästa förare är tjejer runt tonåren de vinner allt och jobbar ofta inom försvarsmakten och AI runt om ,

https://www.bangkokpost.com/thailand/general/1570290/thai-girl-becomes-worlds-youngest-drone-racing-champion

#2 • Uppdaterat: 2020-08-31 14:22
N-iklas

Tveksamt med tanke på de variationer i handsignaler och andra rörelser som kan förekomma, krävs en extremt intelligent artificiell intelligens för att kunna tolka sådant säkert.
Jag skulle bli väldigt osäker om någon viftar med en stoppskylt samtidigt som det vinkas att man ska köra, lyckligtvis slipper man vanligtvis se sådana åsnor i trafiken, mycket begärt att en dator ska klara att hantera det.

#3 • Uppdaterat: 2020-08-31 15:34
Gunnar Lindberg

Problemet med självkörande bilar är att den inte vet att den är en bil som kör. Den blir aldrig bättre än en sömngångare.

#4 • Uppdaterat: 2020-08-31 16:19
Arne Nilsson1

Flygplan är för det mesta självkörande. Vanligen har man dock två välutbildade förare, piloter, som tar över när det ska genomföras nåt mer avancerat än att köra rakt fram. Erbjud folk att för ett något lägre pris flyga förarfritt. Hur många nappar på det? Tåg följer ett spår och kan vanligtvis inte avvika från rälsen. Det finns signalsystem. Så börja med självkörande tåg först. När dessa fungerar klanderfritt så kan teknikerna fundera på huruvida självkörande bilar är nån bra idé.

#5 • Uppdaterat: 2020-08-31 21:38
Carl Trefalt

Det är inte lätt få en självkörande bil att förstå allting i trafiken.

#6 • Uppdaterat: 2020-09-01 14:49
Focus

Gud hjälpe oss om de tar efter de som bevisligen inte kan köra ( Hastighet, körning och teckengivning i cirkulationsplats m.m.)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.