Nästa artikel
Rekordfå omkomna motorcyklister i år
Nyheter

Rekordfå omkomna motorcyklister i år

Publicerad 13 oktober 2014 (uppdaterad 13 oktober 2014)
Hittills i år har 27 motorcyklister omkommit, det är tio färre än samma period förra året och den lägsta siffran på över fem år.

Trots en lång och varm motorcykelsäsong pekar statistiken åt rätt håll. Transportstyrelsen har släppt olycksstatistik till och med september i år, totalt har 27 personer omkommit på motorcykel.

I jämförelse med motsvarande period 2013 är det en minskning på tio personer, visar en sammanställning av SMC. Det är den lägsta siffran på över fem år.

Av de omkomna så var det endast fyra som saknade körkort, en betydligt lägre siffra i jämförelse med tidigare år. SMC tror att anledningen till att så få har omkommit på motorcykel är just att så få körkortlösa är representerade i statistiken och organisationen hoppas att antalet körkortslösa i trafiken minskar. 

Diskutera: Hur kan motorcykeltrafiken bli säkrare?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-10-13 18:09
hultarn

Vad som saknas är obligatorisk "avrostning" där mcförare får lära sig att väja och bromsa. Alldeles för ofta får man se s.k. återfallsknuttar komma åkande med låst bakhjul när nån blind bilist gör en oväntad manöver

#2 • Uppdaterat: 2014-10-13 18:33
duccedriver

Ja, speciellt herrar över 55, de tycker inte de behöver avrostning, "jag kör ju inte så fort" och "jag har haft körkort i 40 år".
Problemet är att de inte visar sig på avrostningar, för det är skämmigt att visa att man inte är king bakom styret.
Jag har varit med och anordnat avrostningar, och den gruppen är stört omöjligt att få att tänja på sina egna gränser, man skulle ju kunna göra bort sig.
Dessutom är det många i den åldern som har gamla ab-kort, och aldrig blivit utbildade på hoj.
Färre som förolyckats en så fin sommar, visar dock att bankurser osv fått genomslag, det körs mer fort på bana, och mindre på vägarna, den gruppen som toppat statistiken är ju de på sporthojar.
Gnälls ju ofta på att de kurserna är en förevändning för att köra fort på banan, gott så, dels lär man sig bra tekniker på att köra på riktigt, dels kör man av sig lite

#3 • Uppdaterat: 2014-10-13 18:46
Pi

Sen är det ju inte ovanligt att det är bilförare som kör ut mitt framför hojen som orsakar allvarliga olyckor. För att försöka minimera dessa situationer så gäller ju att köra med insidan av skallen, vara väldigt observant och ta det lite allmänt försiktigt vid sådana tillfällen och vara beredd på det värsta - och inte minst att markera sin plats på körbanan så att inte bilföraren tror att det är en långsamgående moppe...

#4 • Uppdaterat: 2014-10-13 19:33
LC4ever

Q: Hur kan motorcykeltrafiken bli säkrare?
A: Förbjud samtal med mobiltelefon utan handsfree!!!
Har ett flertal gånger fått väja för någon idiot i bil fullt upptagen med sin mobiltelefon.
Tydligen är den viktigare än omgivande trafiken.

#5 • Uppdaterat: 2014-10-13 19:45
hultarn

Mycket bra kommentarer! Som motorcyklist måste man betrakta bilisterna som idioter, och tänk i förväg vad som kan hända. Därför måste man också kunna hantera sin hoj.

Just vänstersvängar är bokstavligen livsfarliga, kör aldrig om vid en korsning!

Trots att försäkringsbolagens undersökningar visar att det är bilisternas fel i 85% av kollisionerna, så är det många bilister som försöker gömma sig bakom floskler om att det är 20-åringar på monstermaskiner som gör i 200.

Snittåldern på de som omkommer på hoj ligger över 40.

#6 • Uppdaterat: 2014-10-13 20:33
Pi

Ja - här i stan var det en fotgängare som gick med näsan i mobilen och SMS'ade i helgen och han missade att Mälaren plötsligt dök upp så kan dök ner i vattnet...:) Eftersom det slutade väl trots den sena timmen (3-tiden på natten tror jag) så kan man ju skratta åt idioten... Och när jag åkte hem idag så var det en kvinnlig cyklist på cykelbanan som cyklade för fullt samtidigt som nosen pekade ner i mobilen och fingrarna dansade runt på displayen... Tänk att det kan vara så jäkla omöjligt att koncentrera sig på trafiken - mycket märkligt...

#7 • Uppdaterat: 2014-10-13 20:43
duccedriver

Den här videon säger allt om hur fort det kan gå åt helvete när en bilist gör det oväntade.
Borde vara utbildningsmaterial i trafikskolan.

http://m.youtube.com/watch?v=xq2xStb0R-c

#8 • Uppdaterat: 2014-10-13 20:53
Pi

Håller med dig till 100 % duccedriver - den filmen borde vara obligatorisk vid trafikundervisningen.

#9 • Uppdaterat: 2014-10-13 23:04
duccedriver

I och med att det är en olycka som sker i verkligheten, man ser det sista han ser, och lite till, så skrämde den mig, ruggigt....
Och jag är ganska riskmedveten ändå, men det är bra med en väckarklocka!

#a • Uppdaterat: 2014-10-14 07:13
hultarn

Ja, den borde ingå i allas körkortsutbildning.
Man minns hans sista ord när bilen svänger.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.