Nästa artikel
Polisen testar fler nya bilar – med kameran avstängd
Nyheter

Polisen testar fler nya bilar – med kameran avstängd

Publicerad 2 november 2021
Nu utökar polisen testerna med de nya Volvobilarna. Men den nya kamerafunktionen måste fortfarande vara avstängd.

Polisen har beställt tusentals nya Volvobilar. Största nyheten är att de får en särskild kamera som kan filma andra bilar i realtid och till exempel avslöja fortkörare utan att behöva sätta upp en kontroll med laserpistol.

Tidigare i år kördes de första testerna igång med tre bilar. Nu utökas testerna till tio bilar. Norrköping, Linköping och Jönköping får en bil vardera medan Uppsala och Stockholm får ytterligare två bilar vardera.

– Vi har fått många värdefulla synpunkter från testförare och hoppas inom kort kunna utöka piloten betydligt, säger Anders Hall, utvecklingschef på Nationella operativa avdelningen.

I nuläget är det bilarnas arbetsmiljö och vissa delar av mjukvaran som testas. Däremot får polisen fortfarande inte testa kamerafunktionen som kan läsa registreringsskyltar eftersom Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) fortfarande inte godkänt den.

”Det dröjer ytterligare ett tag innan bilarna kan användas fullt ut”

Polisen har skickat en så kallad ”begäran om förhandsamråd” till IMY och myndigheten ska återkomma med besked i december.

– Vi har kommit en bra bit på väg, men det dröjer ytterligare ett tag innan bilarna kan användas fullt ut med de nya tekniska hjälpmedlen i hela Polismyndigheten, säger Anders Hall.

Inte ens polisen får alltså använda övervakningskameror hur som helst. Det uppgav Vi Bilägares Magnus Kvandal när han intervjuades om de nya polisbilarna i SVT i somras.

– Jag har pratat med polisen och de verkar inte riktigt på det klara med hur systemet kan användas. De utvärderar det just nu. Tekniken ska användas men de vill inte svara på hur mycket film de får spara eller när systemet får vara påslaget, sa han.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (6)

  • 3 november 2021 Antar att IMY vill göra ett…
  • 3 november 2021 Axa, ja helt klart men…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.