Nästa artikel
Patentbilderna avslöjar: Så blir nya Volvo EX30
Nyheter

Patentbilderna avslöjar: Så blir nya Volvo EX30

Publicerad 10 maj 2023 (uppdaterad 24 maj 2023)
Här är en förhandstitt på Volvos nya elsuv – inför lanseringen i juni.

I veckan skickade Volvo Cars ut ett pressmeddelande där de bekräftade vad vi redan lärt oss ryktesvägen: Företagets nästa elbil efter EX90 kommer att heta EX30 – och den kommer att premiärvisas i Milano den 7 maj.

Samtidigt publicerades också ett videoklipp med dunkla bilder av den nya elsuven – men dessa avslöjar inte särskilt mycket om hur bilen faktiskt ser ut.

Det gör däremot de skissbilder som Volvo lämnat in till den kinesiska patentskyddsmyndigheten CNIPA, och som nu har spritt läckt ut på diverse forum och hemsidor.

De svartvita bilderna, som av allt att döma är äkta, visar en bil som i mångt och mycket är en EX90 i miniatyr. Enligt uppgift ska bilen vara något mindre än nuvarande XC40, och riktad till en ung målgrupp.

EX30 ska byggas i Kina och bygger på Geelys dedikerade elbilsplattform kallad SEA, en akronym för Sustainable Experience Architecture. Den utgör även grunden för koncernsyskonen Zeekr X och Smart #1.

Givet att specifikationerna blir desamma som i Zeekr X innebär det att den nya Volvon kommer att få ett 66 kWh stort batteri och upp till 426 hästkrafter i fyrhjulsdrivet utförande. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (18)

  • 11 maj 2023 Det gäller att tillverkarna…
  • 11 maj 2023 J.L skrev: Tesla modell 3…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.