Nästa artikel
Överlägsen vinnare: Volvo krossar syskonmodellerna
Nyheter

Överlägsen vinnare: Volvo krossar syskonmodellerna

Publicerad 2024-08-29 09:30
Försäljningsmässigt kör Volvo EX30 i cirklar runt syskonmodellerna som bygger på samma teknik.

Förra året började tre liknande elbilsmodeller som alla baserades på samma tekniska grund säljas i Sverige. Det handlar om Volvo EX30, Zeekr X och Smart #1.

Modellerna delar flera tekniska detaljer med varandra. Men designmässigt är de ganska olika. En tydlig skillnad är till exempel att Volvo saknar instrument framför föraren – något som de andra modellerna har.

Återförsäljarmodellen skiljer också. Officiell ”agent”, som det kallas, för Smart är Hedin Bil. Försäljningen av Zeekr görs på nätet eller i märkets egna visningslokaler i Göteborg och Stockholm medan Volvo har tillgång till 139 försäljningsställen runt om i Sverige.

Försäljningsmässigt är det ingen tvekan om vilken av syskonmodellerna som ”vunnit”. Det har bara registrerats 37 exemplar av Smart #1 och coupéversionen #3, och 62 exemplar av Zeekr X, sedan januari 2023.

Zeekr har haft något större framgång med den dyrare modellen Zeekr 001. Men som det ser ut nu har det alltså registrerats 64 exemplar av Volvo EX30 för varje Zeekr X, och 108 exemplar av EX30 för varje Smart.

Det återstår dock att se om Volvo lyckas fortsätta hålla EX30-försäljningen uppe. Priserna har höjts sedan lanseringen och nyregistreringarna per månad har avtagit rejält sedan rekordmånaden som var i maj, enligt siffror från sajten Car.info.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (11)

  • 2024-08-29 19:53 Om Jag hade pengar skulle…
  • 2024-08-29 18:02 L. Mäkinen skrev: Jag har…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.