Nästa artikel
Olyckor största orosmomentet
Nyheter

Olyckor största orosmomentet

Publicerad 11 juli 2012 (uppdaterad 12 juli 2012)
När det vankas bilsemester oroar sig ev fjärdedel av svenskarna för olyckor, visar en ny undersökning.

Det är semestertider, och det innebär att många tar med sig bilen och åker på resor. Över hälften av svenskarna förväntas ge sig ut på bilsemester i sommar. Men att ta bilen till resmålet är också fog för oro, visar en ny undersökning av däckkedjan Däckpartner.

Så många som 24 procent av svenskarna oroar sig för att olyckan ska vara framme under bilsemestern. Då är de övriga största orosmomenten inte alls lika vanliga. Nio procent oroar sig för motorkrångel, medan fem procent oroar sig för bilköer och tre procent oroar sig för att bli åksjuka.

– Över hälften av svenskarna tar med sig bilen när de åker på semester. Men få förbereder bilen för tyngre last och långa körsträckor som semesterresan ofta innebär, säger Kent Carlsson, ansvarig på Däckpartner.

När det gäller dödsolyckor som orsakas av bilen är oftast däcken boven i dramat. Framför allt är det många som inte tänker på att en tyngre last också kräver ett högre lufttryck. Dessutom är det vanligt att köra med slitna däck som har ett mönsterdjup under 3 millimeter.

Ungefär 3 500 svenskar skadas eller dödas i trafiken varje år, 34 procent av olyckorna sker under sommaren.

Diskutera: Vad är du orolig för under bilsemestern?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-07-11 21:58
Roy och Unos bilservice (ej verifierad)

Inte nog med att vara orolig för trafiken. Ni vi kom hem med vår Camry när vi varit en vecka på Öland -93 hade en 145a ställt sig på våran parkeringsplats! Visst inget fel med dem men den var så rostig. Vad trodde grannarna?

#2 • Uppdaterat: 2012-07-15 09:37
Hackenbush

En olycka kommer sällan ensam sägs det och det stämmer ju när man tänker på Uno:s alla nick.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.