Nästa artikel
Ny typ av fartkamera ska avslöja ”hastighetsfuskare”
Nyheter

Ny typ av fartkamera ska avslöja ”hastighetsfuskare”

Publicerad 26 mars 2022
Den som kör för fort men sedan bromsar tvärt inför en fartkamera kommer undan med dagens fartkameror. Men i Spanien testas en ny typ av kameror som ska avslöja ”hastighetsfuskarna”.

Det finns hundratals fartkameror längs svenska vägar, eller trafiksäkerhetskameror som de heter officiellt. Men de har länge kritiserats för att bara sänka hastigheten tillfälligt, precis där kameran står.

För att lösa det problemet placeras ofta många fartkameror ut under längre sträckor, men det kan också bidra till ryckighet i tempot när vissa bilförare ständigt gasar och bromsar. I andra länder finns ”genomsnittskameror” som kan mäta snitthastigheten på en viss sträcka.

Nu testas en ny typ av fartkamera i Spanien som kan upptäcka om bilisten bromsar kraftigt innan fartkameran passeras, skriver sajten Visor Down. Enheterna använder två kameror och mäter hastigheten på en längre sträcka än konventionella kameror.

Grundtanken är densamma som i ”genomsnittskamerorna” som finns i andra länder. Men där är de två kamerorna ofta utplacerade med flera kilometers avstånd. Här är de placerade tätt ihop, men kan ändå avgöra om föraren bromsar kraftigt eller håller jämn fart innan fartkameran passeras.

Om kamerorna rullas ut brett återstår att se – det bestäms efter utvärderingsfasen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (26)

  • 28 mars 2022 40-talisten skrev: ;-)…
  • 28 mars 2022 saabnisse skrev: A.L …
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.