Nästa artikel
Ny ”bilscanner” kan upptäcka fel och kvalitetsmissar
Nyheter

Ny ”bilscanner” kan upptäcka fel och kvalitetsmissar

Publicerad 7 februari 2022
En ny typ av ”röntgenmaskin” för bilar som bland andra Volvo Cars investerat i kan upptäcka mekaniska fel och kvalitetsbrister.

Om det är något fel på bilen kopplas den nästan alltid in till verkstadens dator för att kontrollera felkoderna. Men på sikt kan även andra metoder användas för att upptäcka fel och brister som behöver åtgärdas.

Israeliska företaget EVeye utvecklar en särskild ”scanningsmaskin” som bilen körs genom och som gör en visuell avläsning under bilen. Den ska snabbt kunna diagnostisera vissa mekaniska fel som syns fysiskt på exempelvis karosspaneler, däck, stötdämpare eller andra komponenter under bilen.

Maskinen ska bland annat kunna se främmande objekt och oljeläckage eller mäta mönsterdjupet och däcktrycket. Volvo Cars är ett av företagen som investerat i UVeye liksom Toyota och Hyundai. Tekniken ska inte bara användas på verkstäder utan också under produktionen för att upptäcka kvalitetsbrister.

– Vi har utvecklat en unik algoritm som inte är låst till något särskilt bilmärke, säger kommunikationschefen Yaron Saghiv.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.