Nästa artikel
Nu skärps kraven – äldre vinterdäck förbjuds
Nyheter

Nu skärps kraven – äldre vinterdäck förbjuds

Publicerad 2024-09-20 09:49
Dubbfria vinterdäck måste snart ha en särskild symbol för att vara godkända för vinterbruk.

Den sista november börjar nya krav gälla för dubbfria vinterdäck, något som uppmärksammas av Riksförbundet M Sverige.

Sedan 2019 finns en regel om att dubbfria vinterdäck, eller så kallade friktionsdäck, måste ha en symbol med en alptopp och snöflinga. Standarden kallas även 3PMSF på branschspråk.

Men vinterdäck som börjat säljas på marknaden innan dess kan sakna den symbolen, och dessa får bara användas fram till och med 30 november 2024. Därefter måste dubbfria vinterdäck ha alptoppssymbolen med en snöflinga i.

– Kör man på äldre däck som saknar alptoppssymbolen är det dags att köpa nya, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på M Sverige.

Sommar- och vinterdäck: Detta gäller
  • Mellan den 1 december och den 31 mars är det lagkrav på att använda vinterdäck i Sverige, när vinterväglag råder. Om det är vinterväglag eller inte avgörs av polisen, från fall till fall. Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria, och identifieras med märkningen MS (Mud and Snow) på däcksidan.
  • Dubbdäck får endast användas mellan den 1 oktober och den 15 april, om det inte är eller befaras bli vinterväglag före eller efter dessa datum. Inom vissa miljözoner i städer råder dubbdäcksförbud hela året, vilket då kommuniceras med skyltar.
  • Dubbfria vinterdäck får användas hela året, även om det inte är rekommenderat. Vinterdäck fungerar dåligt vid varmt väder och ger bilen betydligt sämre grepp och längre bromssträcka jämfört med sommardäck. De blir också utslitna i förtid.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (20)

  • 2024-09-23 21:46 per axberg skrev: Föreslår…
  • 2024-09-22 18:47 Föreslår att med gör…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.