Batteritillverkaren Northvolt och skogsjätten Stora Enso har planer på att tillsammans utveckla batterier som använder lignin, en restprodukt från pappersindustrin, i stället för grafit. Detta ska göra batterierna både billigare och bättre samtidigt som klimatavtrycket minskar, skriver Northvolt i ett pressmeddelande.
Anoden, alltså den negativa sidan i en litiumcell, tillverkas vanligtvis av kopparfolie täckt med grafit – en naturligt förekommande mineral som består av fossilt kol. Grafit kan utvinnas ur gruvor eller tillverkas av andra fossilbaserade material.
Tanken är att grafiten nu ska ersättas med Lignode – ett grafitlikande material som Stora Enso har utvecklat. Det tillverkas av lignin – ett material som finns i cellväggarna på landlevande växter och som ibland omnämns som ”trädens klister”. Lignin är en restprodukt från pappersindustrin som vanligtvis eldas upp i kraft- och värmeverk, och är därmed både förnybart och billigt.
Men Stora Enso menar att Lignode även har andra fördelar. Materialets egenskaper ska göra att batterierna kan laddas och laddas ur snabbare. Det ska också göra att de blir mer stabila och fungerar bättre vid låga temperaturer, samtidigt som det är billigare än fossil grafit.
Planen med samarbetet är att Stora Enso ska leverera Lignode-materialet, medan Northvolt ska utveckla de nya batterierna och ta fram metoder för att tillverka dem i stor skala.
Ämnen i artikeln
Kommentarer till artikeln (8)
- 25 juli 2022 Låter onekligen väldigt bra,…
- 24 juli 2022 Mr Snoid skrev: SnookerPro…
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.