Nästa artikel
Motor med fria ventiler nära produktion
Nyheter

Motor med fria ventiler nära produktion

Publicerad 23 november 2016
Motorn utan kamaxlar sitter i en fullt körbar Qoros 3.
Svenskbaserade FreeValve visade sin ”Qamfree Engine” i Qoros 3 på kinesisk bilmässa.
Ängelholmsbaserade Koenigseggs dotterbolag FreeValve säger sig nu vara nära serieproduktion av sina motorer med så kallad fri ventilteknik. För att styrka detta rullade det in en fullt körbar Qoros 3 på bilmässan Guangzhou Motor Show som hölls i Kina nyligen. I Qoros bilar heter tekniken ”Qamfree Engine” och motorn saknar som namnet antyder kamaxlar.

Qoros visade redan i våras upp en konceptbil med fri ventilteknik på bilmässan i Peking, då med en volym på två liter och fyra cylindrar. Den senast uppvisade motorn som satt i Qoros 3 är en 1,6-liters turboladdad historia som genererar 230 hästkrafter och har ett vridmoment på 320 Newtonmeter. Förutom mer effekt jämfört med motsvarande traditionella motorer ska avsaknaden av kamaxlar också innebära 15 procent lägre bensinförbrukning.

FreeValve skriver sin hemsida att Qoros ska sätta motorerna på prov i en testflotta innan steget tas till massproduktion. Något datum för när tekniken ska finnas tillgänglig har än så länge inte satts.
 
Diskutera: Tror du att fri ventilteknik kommer att hamna i serieproduktion och i så fall när?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-11-23 08:54
saabnisse

Eftersom det inte är några amerikanska stoppklossar inblandade här så finns det stora chanser att det blir serieproduktion.
Det finns en del åsikter på forumet: http://www.vibilagare.se/forum/vi-bilagares-forum/teknik-och-elektronik/kamaxeldrivning-och-behovs-kamaxel

#2 • Uppdaterat: 2016-11-23 09:00
Vidstige

Här förklaras tekniken i denna motor

https://www.youtube.com/watch?v=S3cFfM3r510

Lek med tanken att den suttit i en ny Saab 9-3...

#3 • Uppdaterat: 2016-11-23 10:50
Hackenbush

Bra att ventilerna är fria, man skall inte behöva betala extra för dem.

#4 • Uppdaterat: 2016-11-23 14:59
Ingooo

Verkar vettigt och smart. Hoppas den är hållbar/driftsäker också.

#5 • Uppdaterat: 2016-11-23 16:25
LennartJ

Egentligen förstår jag nästan inte varför det läggs ned tid och pengar på en teknik som inom en snar framtid kommer att vara lika ålderdomlig som 2-taktaren. El-motor är framtiden. Miljövänlig, tyst och mycket få rörliga delar. Driftsäker m.a.o.

#6 • Uppdaterat: 2016-11-23 16:40
VW Polo 2012

Och när strömmen går, slår ventilerna i kolvarna då, jag bara undrar?

#7 • Uppdaterat: 2016-11-23 18:25
Volvo ägare

Äntligen ett litet framsteg. Min undran är bara var är de andra biltillverkarna står just nu ?

#8 • Uppdaterat: 2016-11-23 19:28
saabnisse

@LennartJ, den här motorn går att köra i tvåtakt.
@Polo, ventilerna stängs vid strömbortfall.
Läs gärna de ref. länkarna!

#9 • Uppdaterat: 2016-11-23 19:39
Vidstige

saabnisse, är väl inte helt klarlagt ännu hur driftsäkert systemet är och om det i nån situation kan bli ventilkrock med svåra motorskador. Vad jag har läst så har man inte heller tryckt på att detta skulle vara bättre än t.ex. kam med kamrem ur driftsynpunkt, vilket man rimligen borde gjort annars. Man vill nog helt enkelt inte lova nånting ännu och att det inte är driftsäkerhet som är skälet att gå över till denna teknik.

Förresten, kan man förvänta sig liknande fördelar med denna teknik i en dieselmotor? I såna fall borde det ju kunna revolutionera dieselmotorn och därmed också fordonsmarknaden i EU.

#a • Uppdaterat: 2016-11-23 20:12
daem0n

Bli inte lurad!!!
Vi har sett redan rotorn motorer, en idé som gick i skroten. Den här "Qamfree Engine" kommer att ta samma väg. Istället av kamaxlar (som är robust lösningen faktisk) man vill ha hydraulisk eller elektrisk styrning av ventiler. Hydraulisk lösning kommer att göra sakerna dyrare pga man måste har en till kompressorn, tätt system mot läckaget och kanske en till kylare. Elektrisk lösning kan bli billigare för tillverkaren men dyrare för ägare pga elektriska grejer brukar bli sönder precis efter garanti tider. Problemet är att elektronik tycker inte om motorns arbetstemperaturen och halvledare eller piezo elementen har korta livstider. Och 15% sparande bränsle är för liten att täcka dyra reparationer eller högre nybil pris.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.