Nästa artikel
Mercedes CLA – rapport från provkörningen
Direktrapport

Mercedes CLA – rapport från provkörningen

Publicerad 2 april 2013 (uppdaterad 8 maj 2014)
Nya Mercedes CLA är en riktig läckerbit, rapporterar vår testförare från första provkörningen. Men hur är det med utrymmena?

Vi Bilägares Calle Carlquist befinner sig i skuggan av det nedlagda kärnkraftsverket i skånska Barsebäck för att provköra Mercedes nya sedanmodell.

– Man skulle kunna säga att CLA är en A-klass med baklucka, men det vore lite orättvist, CLA är snarare en liten CLS, en liten fyradörrarskupé med sidorutor utan fönsterram, och den är baserad på chassit från A- och B-klass, säger Calle Carlquist.

Första intrycket?
– Första intrycket är att det är en sportig design-Mercedes, det är mycket som handlar om design, inte så mycket om praktiska aspekter. Bilen är tre centimeter längre än en C-klass, men väldigt mycket trängare inuti, framför allt baksätet är väldigt trångt.

Några plus eller minus?
– Förutom utrymmena är det inte så mycket negativt att säga om den. Det är en liten läckerbit och den är trevlig att köra, som en typisk Mercedes med trevlig styrning och bra fjädring.

Säljstart i Sverige?
– Den börjar säljas den 12 april och kommer att kosta från 269 900 kronor.

Läs hela provkörningen av Mercedes CLA i Vi Bilägare nummer 6/2012. Tidningen utkommer i butik den 23 april, men till prenumeranter kommer den redan under vecka 16. Klicka här för mer information om prenumeration på Vi Bilägare.

Diskutera: Vad tycker du om Mercedes CLA?

Priser:

Diesel:
CLA 220 CDI Business Coupé: 329 900 kr

Bensin:
CLA 180 Business Coupé: 269 900 kr
CLA 200 Business Coupé: 279 900 kr
CLA 250 Business Coupé: 319 900 kr

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-04-02 16:31
Hackenbush

Bortser man från baksätet så kan detta vara en trevlig bil, men skall man inte räkna baksätet så köper jag nog hellre en riktig coupe istället.

#2 • Uppdaterat: 2013-04-02 16:37
VW Polo 2012

Ja, vore det inte för att det var en Mercedes, så skulle jag gissa på en Koreansk bil. För dom som tycker att Audi har för slätstruken design bör ju detta vara en fullträff ! Själv tycker jag att det är för mycket "krumbukter" både här och där .

#3 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Jag tror att Mercedes designmässigt försöker lägga sig till med en lite mer ungdomlig stil för att tvätta bort "gubbstämpeln".
Risken finns dock att de gör samma miss som Volvo, bilar som är roliga att titta på i ett halvår men sedan känns den spretiga designen inte särskilt fräsch längre.
Kanske bättre att göra som Audi och förändra sitt formspråk varsamt, lite präktigare design men den håller i längden...

#4 • Uppdaterat: 2013-04-02 17:29
Ernvoyé

GRATTIS BMW!
Denna design med groteskt överhäng fram och hopkrupen profil likt en skrämd råtta ger verkligen inget habegär för min del!

BMW 4-serie GRAN COUPé står helt utan konkurrenter!

A-klass är ju INGEN MERCA och är det dessutom RENAULTmotorer är MERCEDES definitivt ute på bakgården från start!
Ingen vill ha dåligt sällskap och Mercedes har tagit in det sämsta som finns i branschen! Detta är inget för en kräsen prestigebilskonsument.

#5 • Uppdaterat: 2013-04-02 17:30
Ernvoyé

En sportig prestigebil har helt andra attribut än vad denna förskrämda ynkedom uppvisar, åtminstone på samtliga bilder!
Lång motorhuv, korta överhäng fram och bakhjulsdrift är några elementära grundkrav.

#6 • Uppdaterat: 2013-04-02 18:54
Raphael

Jag har svårt för fronten, den är för... ja bafflig helt enkelt. Och inredningen med de väldigt kromade rundlarna för luften... Mercedes, har ni helt glömt bort ert modesta och avvägda förflutna för att nu gå in på bling-bling smaklöshet? Jag förstår att det är den kinesiska marknadens krav som fått diktera denna modell, men ni gjorde en miss - ni glömde förlänga axelavståndet. Kineserna gillar långa axelavstånd på bilarna.

#7 • Uppdaterat: 2013-04-02 23:28
Roger Skagerström

Lite haltande att som någon innan här gjorde att jämföra den med 4-serie Gran Coupé. Då kan man lika gärna säga att 4-serie GC är ett jäkla smäck jämfört med tex en Aston Martin Rapide. Man får knappt någon F3* för 269 000 kr. Inte om man ska ha ratt och pedaler. Den är väl dessutom större.

Att den är längre än C-klass har nog enbart att göra med frontens överhäng. Nu orkar jag inte leta reda på siffror men hjulbasen borde väl ändå vara en del kortare än C-klass. Sen får man ta i beaktande att nuvarande C-klass kanske inte är det tänkta storasyskonet, utan det är kommande C-klass som denna ska vara mindre och billigare än. Och den nya C-klassen lär väl växa en del, precis som 3-serien gjorde. Då kommer nog CLA'n att vara minstingen igen.

Gillar vanliga A-klassen jämfört med sina konkurrenter. 1-serien ser ut som en mupp i jämförelse, om det inte är en 135i M. V40 är väl dock mer jämn.

Min avighet till rumphuggna hatchbacks väger dock tyngst för min del ;) Därför hoppades jag på CLA. Men den ser helt felskapt ut. Då är nya A3 sedan en betydligt mer harmonisk skapelse.

#8 • Uppdaterat: 2013-04-03 19:12
Irvor

Otroligt ful !

#9 • Uppdaterat: 2013-04-04 09:06
saabnisse

Jag tycker att den inte ser så illa ut, men visst har den en asiatisk touch över sig.

#a • Uppdaterat: 2013-04-07 11:59
Draxon

Först läser jag kommentarerna och sedan tittar jag en stund. Sen är det slående vad jag kan instämma med Ernvoyé att den ser ihopkrupen ut.

Det finns ingen elegans eller rak linje någostans, allt känns som det måste böjas åt något håll. Från sidan är den helt "asiat-anonym".

Sen blir jag extremt irriterad över ventilationsutblåsen i kupén, usch vad misslyckat.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.