Nästa artikel
Mercedes, BMW och Volkswagen kritiska till strafftullar
Nyheter

Mercedes, BMW och Volkswagen kritiska till strafftullar

Publicerad 2024-06-17 06:00
Strafftullar på kinesiskt tillverkade elbilar skulle leda till en försvagad bilindustri menar tre av Europas biljättar.

I juli ska EU-kommissionen införa strafftullar mot kinesiskt tillverkade bilar som importerats till Europa på upp till 38,1 procent. Kinesiska biltillverkare kommer att drabbas, men antagligen även Tesla. Den amerikanska elbilstillverkaren varnar redan nu för höjda priser till följd av punktskatten.

Tidigt var Mobility Swedens vd ute och kritiserade förslaget. 

– Men däremot tycker vi att de kommit i det övre skiktet och det kommer få större effekter än nödvändigt, sade Mattias Bergman då. 

Nu rapporterar Automotive News att både Mercedes-Benz, BMW och Volkswagen är kritiska till införande av strafftullar. Det finns stor risk att Kina inför en egen straffskatt och då skulle i ställe europeiska biltillverkare drabbas och påverka lönsamhet.

– Protektionism riskerar att starta en nedgående spiral, tullar leder till nya tullar, och isolation snarare än samarbete, säger Oliver Zipse, vd för BMW.

Vidare menar Zipse att strafftullar leder till en ohälsosam konkurrens på marknaden, en uppfattning som delas av Mercedes-Benz.

– Vi behöver inte fler handelsbarriärer. Vi borde jobba på att avveckla dem i Världshandelsorganisationens anda, säger Ola Källenius, Mercedes-Benz vd.

Volkswagen menar å sin sida att timingen på strafftullarna kommer försvaga den europeiska bilindustrin, och att de negativa effekterna överväger alla positiva effekter.

Även Volvo är kritiska och menar att det till slut är kunderna som drabbas och kommer få betala mer för dyrare elbilar. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 2024-06-17 15:13 Nu bygger dina påståenden…
  • 2024-06-17 10:28 Om valen står mellan att…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.