Nästa artikel
Människorättsaktivister attackerade VW-chefen med tårta
Nyheter

Människorättsaktivister attackerade VW-chefen med tårta

Publicerad 12 maj 2023 (uppdaterad 12 maj 2023)
Protester mot påstått slavarbete skapade full kalabalik under Volkswagens årsmöte.

Det blev turbulent under Volkswagengruppens årsstämma i Berlin i onsdags. Ett tiotal aktivister i lokalen avbröt vd:n Oliver Blumes tal, och viftade med flaggor med texten ”Stoppa uiguriskt tvångsarbete”.

En av aktivisterna kastade en bit tårta mot majoritetsägaren Porsche SE:s 80-åriga ordförande Wolfgang Porsche, men missade. Smulor från tårtan flög också i riktning mot VW Groups ordförande Hans Dieter Poetsch, rapporterar Reuters.

Aktivisterna eskorterades sedan skyndsamt ut från lokalen.

Protesterna rör Volkswagens bilfabrik i Xinjiang-regionen i Kina, som de samäger med det statligt ägda kinesiska bolaget Saic Motors. 

Tårtan kastades i samband med att Ralf Brandstätter, chef för VW Group China, sa att han efter ett besök i februari i år ”inte kunde se några bevis på brott mot mänskliga rättigheter i fabriken”.

– Jag har ingen anledning till att tvivla på mina intryck eller den information jag har tillgänglig, sa han.

Den kinesiska statens behandling av uigurer, en muslimsk minoritetsbefolkning i Xinjiang-regionen, har fått stor uppmärksamhet de senaste åren. Det finns bland annat rapporter om stora interneringsläger, där uigurerna tvingas frånsäga sig sin religion och i stället ”lära” sig kinesisk kultur. Det finns också uppgifter om olika typer av övergrepp, inklusive tvångsarbete.

FN sa i ett uttalande förra året att Kinas "godtyckliga och diskriminerande internering" av uigurer och andra muslimer i dess Xinjiang-region kan utgöra brott mot mänskligheten.

Volkswagen försvarar sin anläggning i området, och menar att det inte förekommer något tvångsarbete eller andra oegentligheter där. Det har dock inte skett någon oberoende granskning av fabriken, vilket både aktivister och vissa investerare nu kräver. 

– Volkswagen måste försäkra sig om att dess leverantörskedjor är rena, säger Ingo Speich, chef för hållbarhet och bolagsstyrning på Deka, en av Volkswagens 20 största investerare, enligt Reuters.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 15 maj 2023 Ränderna går tydligen aldrig…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.