Nästa artikel
Sitter fel – skadar rygg och nacke
Nyheter

Sitter fel – skadar rygg och nacke

Publicerad 15 april 2013 (uppdaterad 16 april 2013)
Nio av tio fyraåringar sitter vända åt fel håll i bilen. Det gör att andelen som skadar sig allvarligt är högre än för treåringar.

Det kan vara svårt att veta när barnen är gamla nog att åka bil framåtvänt. Många föräldrar vänder barnen framåt i bilen för tidigt, något som leder till en betydligt högre risk för rygg- och nackskador om olyckan skulle vara framme.

Det är upp till fem gånger säkrare för barn som är mellan fyra och fem år gamla att åka bakåtvänt i stället för framåtvänt. Trots detta fick nio av tio fyraåringar åka framlänges 2010, vilket var senast man gjorde en sådan mätning.

Den senaste sammanställningen av NTF visar att de framåtvända fyraåringarna syns i olycksstatistiken. Medan åtta procent av barnen som är mellan noll och tre år gamla i en olycka skadar ryggen eller nacken är det mer än dubbelt så vanligt, 20 procent, att barn mellan fyra och sex år ådrar sig rygg- och nackskador. Dessutom är andelen ännu större bland barn som är mellan sju och tio år gamla.

Har mjukare skelett
Anledningen till att barn är mer utsatta än vuxna när de åker bil framlänges är att de har mjukare skelett. Det gäller bland annat nackkotorna, som inte har hunnit färdigutvecklats mot att bli ett starkt ben.

– Informationen till föräldrar måste bli bättre och vi behöver kunna säkerställa att de personer som ger föräldrar råd och information förstår riskerna med framåtvänt åkande för en fyraåring, säger Rickard Cosini, kommunikationsansvarig på NTF.

Nu inför NTF en säkerhetscertifiering på personer som säljer bilbarnstolar, för att säkerställa att föräldrar får rätt information. En rikstäckande återförsäljare har gått med på att låta minst en säljare i varje butik gå utbildningen.

Uppgifter från 3 061 olyckor mellan år 2000 och 2011, med bilar där barn mellan noll och 10 år är inblandade, ingår i sammanställningen.

Diskutera: Hur tidigt får dina barn åka framvänt?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-04-15 15:28
Peugo

Bra artikel! Skriv en till om hur vi vuxna ska sitta också!

#2 • Uppdaterat: 2013-04-15 15:42
Mistro

Grrrrr idioter!!! ,...Ta istället efter massiv kritik här till er vad vi säger och förklara hur barnen skall kunna sitta "bakåtvända" när de är över 4 år gamla!

1. Stolarna är inte byggda för så hög vikt och längd.
2. Barnen får inte plats i bilen med en bakåtvänd stol.

Vore ju verkligen intressant att få reda på hur Vib på ett bättre vis löser detta än de flesta utav oss andra.
Vore ju även intressant att få reda på vilka fel vi gör med de lite äldre barnen,...skall de också åka bakåtvända?

#3 • Uppdaterat: 2013-04-15 15:42
1storstark

Dessutom är barn huvud, proportionellt sett, tyngre än på en vuxen. Nackkotor och nackmuskler klarar inte samma g-krafter.

#4 • Uppdaterat: 2013-04-15 16:05
KaptenOberkommando

Jag håller med Mistro: Hur ska barn över fyra år få plats bakåtvända? Enligt texten ovan måste det ju vara bäst att låta barn mellan noll och tre år sitta framåtvända (eftersom de uppenbarligen ådrar sig minst skador) medan barn mellan fyra och sex år helst bör åka bakåtvända (om de får plats!) och - nu gott folk! - barn mellan sju och tio år MÅSTE sitta bakåtvända (eftersom de uppenbarligen ådrar sig flest skador) - skit samma om fötter, under- respektive överben måste brytas av vikas dubbla på grund av platsbrist ...

Vad är det här för struntprat? Hur menar de att barnen skall få plats? Vilken sexåring kan sitta bakåtvänd med knäna i trumhinnorna i 35 mil?Jag vände barnen redan vid treårsåldern och inget kan få mig att tycka att jag gjorde fel.

#5 • Uppdaterat: 2013-04-15 16:08
hultarn

Mistro: bra poäng! Det finns iofs stolar för upp 5 år, men räcker utrymmet mellan bilens ryggstödstolens ryggstöd, barnets huvud och vindrutan?

Och jag skulle vilja se den som klämmer ner en 10-åring i en bakvänd bilstol...

#6 • Uppdaterat: 2013-04-15 16:17
hultarn

Största anledningen är ju inte att kotorna är mjuka, utan att huvudet är väldigt tungt i förhållande, på en 1-åring motsvarar det en fjärdedel av kroppsvikten!

Prova att krocka när huvudet väger 20 kg, så lär det nog krasa rejält på en vuxen....

#7 • Uppdaterat: 2013-04-15 17:24
Granlund (ej verifierad)

Mercedes rekommenderar framåtvänd barnstol från ca 1års ålder och säljer bara sådana...

#8 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Småbarnsföräldrar har ganska bra koll på vad som gäller men problemet är ju som tidigare nämnts här att ett barn av normallängd inte får plats i en bakåtvänd stol.
Vi höll ut tills vår dotter precis fyllt fyra och redan då var hon egentligen för lång och tung för att få plats på ett vettigt sätt i stolen, bilen var en Volvo V70 så det var heller ingen liten citybil som hon skulle knölas in i.

Snart kommer det väl direktiv om att endast föraren får sitta framåtvänd medan passagerarna ska sitta bakåtvända då det ur ett säkerhetsperspektiv är mycket säkrare...

#9 • Uppdaterat: 2013-04-15 21:19
PREVIA

Några bilar har vändbara stolar vilket är säkrast för både vuxna och barn.
http://dev.dodge.ca/en/grand_caravan/interior.html

#a • Uppdaterat: 2013-04-15 22:51
Frågvis

Jag minns min gamla SAAB 96 som man enkelt kunde vända passagerarstolen på. Skulle det vara så svårt att göra en konstruktion som tillät detta på dagens bilar? Då får även större barn plats och får bra kontakt med de andra i bilen.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.