Nästa artikel
Lotus visar ny lättviktsplattform för elbilar
Nyheter

Lotus visar ny lättviktsplattform för elbilar

Publicerad 23 september 2021
Lotus gör allt de kan för att de kommande elbilarna ska hålla fast vid märkets kärnvärden.

I augusti presenterade det nu Geely-ägda Lotus sina planer för ett eldrivet modellutbud, som börjar med en eldriven suv som ska lanseras nästa år.

Men det innebär inte att de ger upp små, lättviktiga sportbilar. I veckan presenterade märket en ny lättviktsplattform som ska användas till kommande eldrivna sportbilar, kallad Project LEVA.

Den nya arkitekturen ska vara 37 procent lättare än stommen i Lotus nya bensindrivna sportbil Emira, och ska fungera i tre olika konfigurationer. Ingen av dem kommer att ha lika mycket effekt som den 2 000 hästkrafter starka Evija – och batterierna kommer vara relativt små för att spara vikt.

En av de olika sportbilskonfigurationerna som visats är en tvåsitsig bil med ett batteripaket bakom stolarna, där motorn hade suttit i en mittmotorbil, och elmotorn direkt bakom den. Lättviktsversionen får ett batteri med 66,4 kWh och en ensam elmotor med 470 hästkrafter. 

Det kommer också erbjudas en variant med 99,6 kWh, fyrhjulsdrift och 870 hästkrafter.

Det är rejält tilltaget speciellt med tanke på att de nya sportbilarna ska vara ganska små, med axelavstånd mellan 2 470 och  2 650 mm.

Den längre versionen finns också i en så kallad 2+2-konfiguration i stil med Porsche 911, med ett litet baksäte för barn eller bagage. I den här varianten är batteriet inbyggt i golvet.

Richard Rackham, chef för konceptbilar hos Lotus, säger i ett pressmeddelande att de lättviktiga sportbilarna i LEVA-projektet är ”lika revolutionerande nu som Elise-plattformen var när den kom 1996. 

”I sann Lotus-anda har betydande viktbesparingar uppnåtts genomgående med ett fokus på ultimat prestanda, effektivitet och säkerhet inbyggt i strukturen från början”, säger han.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.