Säkerheten till sjöss ska ses över när det gäller transporter av bilar.

Nästa artikel
Lastfartyget med 3 000 bilar är släckt
Nyheter

Lastfartyget med 3 000 bilar är släckt

Publicerad 3 augusti 2023 (uppdaterad 4 augusti 2023)

Säkerheten till sjöss ska ses över när det gäller transporter av bilar.

Här är allt som har hänt sedan lastfartyget med 3 000 bilar fattade eld utanför Nederländernas kust.

Den 25 juli bröt branden ut på lastfartyget Fremantle Highway utanför Nederländernas kust. Fartyget var på väg mot Egypten och hade precis lämnat en hamn i Tyskland. Ombord fanns det 2 857 bilar varav 350 var Mercedes.

När branden först bröt ut befann sig 23 personer ombord i besättningen. Sju av dem hoppade överbord och räddades med helikopter och kort därefter evakuerades samtliga. En person omkom i olyckan.

Misstanken var tidigt att en elbil skulle ha startat branden. Ungefär 25 fordon var elbilar. Kustbevakningen bedömde branden som mycket svårsläckt eftersom det fanns elfordon ombord. Tidigt berättade kustbevakningen för den nederländska nyhetsbyrån ANP att de förväntade sig att fartyget skulle brinna i dagar och att de främst vill förhindra fartyget från att sjunka.

Ofta vid sådana här olyckor är det svårt att bärga bort fartyget och släcka branden. Många släcks och sjunker sedan för att ligga där. Detta var en oro då fartyget befann sig i känsliga vatten utanför Nederländernas, Tysklands och Danmarks kuster.

Tidigare olyckor har hänt vid fraktande av bilar. I juli började det brinna på ett fartyg som transporterade 1 200 bilar i hamnen i New Jersey. Efter fem dagar var branden släckt efter att två brandmän omkommit vid släckningsarbetet. Fartyget behövde inte bärgas eftersom det redan låg i hamnen. Men en diskussion inleddes om branden kunde ha startats av en elbil. Då visade det sig att alla elbilar redan hade lastats av i en tidigare hamn.

Förra året skedde också en stor brand där man inte hade turen att kunna bogsera bort fartyget. Fullastat med bilar ligger den nu på ungefär 3 500 meters djup.

Inte förrän i dag har branden släckts. Det är lite mer än vecka sedan branden startade och kustbevakningen har äntligen lyckats släcka branden och fartyget bogseras just nu till hamnen i Eemshaven cirka 62 kilometer från dess nuvarande position.

Vad som startade branden är ännu okänt men misstanken är fortfarande att det skulle vara en elbil.

Uppdatering
I efterhand har det kommit nya uppgifter om antalet bilar på fartyget. Det var närmare 4000 bilar lastade och i stället för de tidigare trodda 25 elbilarna var det 498 elbilar ombord. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (16)

  • 7 augusti 2023 Pi skrev: MC - jag skyller…
  • 7 augusti 2023 MC - jag skyller inte på…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.