År 2030 riskerar EU att vara lika beroende av kinesiska batterier och bränsleceller som de var av rysk kol, olja och gas innan kriget i i Ukraina.
Den varningen kommer från EU:s nuvarande ordförandeland Spanien, i ett dokument som ska utgöra grunden för ett toppmöte i oktober där unionens ekonomiska säkerhet ska diskuteras. Det rapporterar Reuters.
"Utan kraftfulla åtgärder kan det europeiska energiekosystemet år 2030 vara beroende av Kina på ett annat sätt, men med liknande allvarlighetsgrad, som det var av Ryssland före invasionen av Ukraina", står det i dokumentet.
Man räknar med att efterfrågan på litiumbatterier och bränsleceller och elektrolysörer för vätgas kommer att mångdubblas under kommande år. Tekniken används inte bara i elbilar, utan spelar också en avgörande roll i EU:s planerade omställning till förnybar energi. Detta eftersom elektricitet från sol- och vindkraft inte är konstant, och därför måste kunna lagras.
För att undvika ett för starkt beroende av Kina har EU-kommissionen föreslagit att diversifiera mot Kina och Sydamerika.
Kina stod förra året för 77 procent av världens totala litiumbatteriproduktion, enligt Bloomberg NEF. Sex av världens tio största batteritillverkare har sina huvudkontor i landet.
Året innan Rysslands invasion av Ukraina köpte EU in 40 procent av sin gas, 27 procent av sin olja och 46 procent av sin kol från Ryssland. När delar av dessa energileveranser upphörde som en följd av kriget orsakade det en prischock på elektricitet och bränsle i Europa.
Ämnen i artikeln
Kommentarer till artikeln (6)
- 20 september 2023 Så är det: Om Kina ger sig…
- 20 september 2023 Tyvärr är det ett faktum…
Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.